Margot Robbie és Ryan Gosling a Barbie film egyik jelenetében

Ez az oka annak, hogy Barbie soha nem alapított családot

A Barbie a múlt héten került a mozikba, és Greta Gerwig alkotása máris kasszarekordokat döntöget.A sztárokkal teletűzdelt filmben a címszereplő Barbie elhagyja Barbielandet, és elindul az emberek világába − Ken kíséretében. A film ikonikus mondatával élve:

Ő a minden. Ő csak Ken.

Az új Barbie-film a teljes Barbiecore divatirányzat felbukkanása mellett az ikonikus baba háttértörténetét is felszínre hozta, és ez elég erőt adó. A Barbie babát Ruth Handler alkotta meg, aki Harold Matsonnal és férjével, Eliot Handlerrel együtt alapította a Mattel játékcéget az 1950-es években.

Handler olyan babát akart létrehozni, amely lehetővé teszi a fiatal lányok számára, hogy bármik lehessenek, amit csak akarnak − állítólag azután, hogy észrevette, hogy nagy különbség van a fia és a lánya játékaiban lévő üzenetek között. Ezért találta ki a Barbie-t a lánya, Barbara számára, aki a nevet is ihlette.

Barbie célja az volt, hogy a fiatal lányokat képessé tegye az életükkel kapcsolatos döntésekre − ami megmagyarázza, hogy miért volt több mint 200 munkahelye. Attól függően, hogy melyik Barbie-t vetted meg, lehetett űrhajós, olimpiai síelő, állatorvos, sebész, popsztár vagy akár elnökjelölt is.

b\u00fav\u00e1r Barbie baba dobozban

Fotó: David Benito/Getty Images

Van azonban két szerepkör, amit a baba soha nem töltött be, és ez a feleség és az anya. Ez a tény a Barbie-filmmel újra felbukkant. Igen, Barbie soha nem ment férjhez és nem volt gyereke −ami tudatos döntés volt, Ruth Handler ugyanis nem akarta, hogy a fiatal lányok csak a házasságra és az anyaságra törekedjenek. Barbie célja az volt, hogy a fiatal lányokat képessé tegye az életükkel kapcsolatos döntésekre − ami megmagyarázza, hogy miért volt több mint 200 munkahelye. Attól függően, hogy melyik Barbie-t vetted meg, lehetett űrhajós, olimpiai síelő, állatorvos, sebész, popsztár vagy akár elnökjelölt is.

Van azonban két szerepkör, amit a baba soha nem töltött be, és ez a feleség és az anya. Ez a tény a Barbie-filmmel újra felbukkant. Igen, Barbie soha nem ment férjhez és nem volt gyereke −ami nyilvánvalóan nagyon is tudatos döntés volt, Ruth Handler ugyanis nem akarta, hogy a fiatal lányok csak a házasságra és az anyaságra törekedjenek.

Az 1960-as évek elejére a Mattelt elárasztották a rajongói levelek a lányoktól, akik azt kérték, hogy Barbie menjen hozzá örökös barátjához, Kenhez, és szüljön gyereket. Handler azonban elutasította a kérést: nem akarta megerősíteni azt az elképzelést, hogy a fiatal lányoknak csak házasságra és anyaságra kell törekedniük. Annak ellenére, hogy Barbie számos esküvői ruhát magára öltött, soha nem lépett oltár elé

− olvasható Renée Rosen nemrég megjelent cikkében a Hadassah Magazine-ban.

Nyitókép: Profimedia

Forrás: Marie Claire