A babák már az anyaméhben megkóstolják az ételeket

A babák már az anyaméhben megkóstolják az ételeket

Egy új kutatás szerint a magzatok már az anyaméhben érzékelik az ételek ízeit és különböző reakciókat adnak rá.


A Psychological Science oldalán megjelent új tanulmány szerint a terhesség 32. és 36. hete közötti magzatok mosolyognak vagy ráncolják a szemöldöküket az anyjuk által fogyasztott étel hatására.

A Durham Egyetem magzati kutatólaboratóriumában dolgozó kutatócsoport 4D ultrahangos vizsgálatokat végzett, amelyek háromdimenziós videókat hoznak létre a méhben lévő magzatokról, hogy megnézzék, hogyan reagál 100 terhes nő meg nem született gyermeke az anyjuk által elfogyasztott ételre.

Minden anyának sárgarépát vagy kelkáposztát tartalmazó kapszulát adtak 20 perccel az ultrahangvizsgálat előtt. A kapszuláknak ízetlenek és szagtalanok voltak, csak akkor engedték ki teljes ízüket, amikor feloldódtak a vékonybélben.

A sárgarépát kóstoló magzatok nevető arckifejezéssel válaszoltak, míg a kelkáposztát fogyasztott magzatok szája sírásra állt.

Az ízlelőbimbók a terhesség nyolcadig hetében jelennek meg a magzatokban, és a 14. hét körül képesek érzékelni az ízmolekulákat a magzatvízben. A 24. héten a magzatok az újonnan megnyílt orrlyukaikon keresztül érzik a folyadékban lévő szagaktív molekulákat.

Eközben a magzatok arcizmai fejlődnek, arckifejezésük a terhesség alatt egyre összetettebbé válik. A második trimesztertől kezdve arckifejezésük a születés utáni mosolyra és homlokráncolásra emlékeztet.

Ez a tanulmány az első, amely bizonyítja, hogy a még az anyaméhben lévő magzatok különböző ízekre és szagokra reagálnak.

Nyitókép: Unsplash