női kezek, rajtuk arany gyűrűk és karkötők

Így tisztítsd az arany ékszereket egy profi ékszerész szerint

Az arany ékszerek szépek, tartósak és viszonylag könnyen karbantarthatók. Nem minden arany egyforma, így a tisztításuk is különbözik némileg. Íme, hogyan állítsuk helyre az arany ékszereket három egyszerű lépésben.

Az arany ékszerek tisztítása rendkívül egyszerű, és nincs szükség különleges anyagokra egy puha, szöszmentes, például mikroszálas kendőn kívül. Fontos, hogy ne érjék vegyszerek az arany felületet, valamint kerüljük a súroló hatású tisztítókendőket, hogy ne karcoljuk meg az ékszereket.

Az alábbi tippeket Francesca Kelly, a SORU Jewelry nevű, brit fenntartható márka társalapítója osztotta meg a Purewow olvasóival.

Tisztítás 

1. Töltsünk meg egy tálat meleg vízzel. A víz önmagában is elég, de ha szeretnénk, hozzáadhatunk egy csepp enyhe mosogatószert.

2. Merítsük az arany ékszereket a vízbe. Ha az ékszer sok nehezen hozzáférhető résszel rendelkezik, használhatsz egy fülpálcikát vagy vattapamacsot, hogy bejussunk a repedésekbe és résekbe.

3. Vegyük ki az ékszert a vízből, és szárítsuk meg egy puha, mikroszálas ruhával. Szárítás közben a ruhával finoman fényesítsük meg az ékszert.

Milyen gyakran kell tisztítani az arany ékszereket?

A szakértő szerint nincs szigorú és egyértelmű szabály arra vonatkozóan, hogy milyen gyakran kell tisztítani az arany ékszereket, ez leginkább attól függ, milyen gyakran viseljük az egyes darabokat. Ha fénytelennek tűnnek, végezzük el a fenti három lépést.

Így tartsuk tisztán az arany ékszereket

Az alábbi dolgokat tehetjük annak érdekében, hogy az arany ékszereink ragyogóan tiszták és jó állapotúak maradjanak:

  • Ha nem viseljük, tároljuk őket légmentesen záródó edényben, sötét helyen. A tömör arany bírja a közvetlen napfényt, de az aranyozott ékszerek valószínűleg elszíneződnek, ha hosszabb ideig vannak ennek kitéve.
  • Soha ne használjunk durva vegyszereket az arany ékszerek tisztításához. Ha egy szöszmentes polírozó kendőn kívül bármit is használni akarunk, az csakis víz legyen.
  • Soha ne viseljük őket olyan krémek fölött, mint a naptej vagy a testápoló, és ne fújjunk parfümöt se a bőrünk azon részére, ahol az arany ékszert viseljük.
  • Ne viseljük őket a zuhany alatt vagy az uszodában, ahol a legnagyobb valószínűséggel érintkezhet a szappanokkal és testápolókkal.

Az arany ékszerek nagyon tartósak, így ha valamelyik darab különösen kopottnak vagy mattnak kezd tűnni, akkor jó eséllyel csak aranyozott. A tömör arany ékszerek ritkán, vagy egyáltalán nem igényelnek szakszerű tisztítást, az aranyozott ékszereket viszont szakember segítségével vissza lehet állítani korábbi állapotukba, ha az elszíneződés jeleit kezdik mutatni.

Nyitókép: Shutterstock