Ryan Reynolds és Ryan Gosling a 22. Critics' Choice Awards díjátadón 2016. december 11-én Santa Monicában

Ezt a fajta arcszőrzetet tartjuk a legvonzóbbnak

Úgy tűnik, már a férfiak arcszőrzete alapján is el tudjuk dönteni, hogy randizni akarunk-e velük vagy sem.

Egy kutatás szerint az erős borosta áll a mezőny élén, ha a vonzalomról van szó. Egy, az Evolution of Human Behavior című folyóirat által 2020-ban végzett kísérletben 351 nőnek és 177 heteroszexuális férfinak mutattak fényképeket tíz férfiról az arcszőrzet növekedésének különböző stádiumaiban, melyek a következők voltak: tisztára borotvált, enyhe borosta, erős borosta és teljes szakáll.

A résztvevőket arra kérték, hogy értékeljék az egyes arcokat vonzerő, férfiasság, egészség és szülői képesség szempontjából. A nők számára az erős borosta volt a legvonzóbb, ennek elérése körülbelül 10 napot vesz igénybe a férfiaknál.

Az tanulmány kutatóinak előzetes feltételezése az volt, hogy a nők a szakállas arcokat vonzóbbnak ítélhetik, mint a teljesen simát.

Kiderült, hogy a nők férfias vonások iránti preferenciái köztudottan a termékenyebb, menstruációs ciklus időszakában erősödnek fel, amikor a férfiasabb partnerrel való közösülés előnyei megvalósíthatók.

A kutatók előrejelzései tévesnek bizonyultak, a kutatás megállapította, hogy a teljesen simára borotvált és a szakállas férfiakat ugyanolyan egészségesnek és vonzónak tartotta többség.

A férfiak és a nők is egyetértettek abban, hogy a legkevésbé vonzó az enyhén borostás arc volt, ami számszerűsítve a körülbelül 5 napos borotválatlan arcot jelentette.