davemaoit ásvány

Soha nem látott ásványt fedeztek fel

Egy eddig soha nem látott ásvány első példányát fedezték fel egy mélyen a Föld felszíne alól származó gyémántban.

A Ho-kwang (Dave) Mao geofizikus után davemaoite-nak elnevezett ásvány az első példája a Földön talált nagynyomású kalcium-szilikát-perovszkitnak (CaSiO3). Ennek egy másik, wollastonit néven ismert formája viszonylag gyakorinak számít, de a davemaoite kristályos szerkezete csak nagy nyomás és magas hőmérséklet alatt alakul ki a földköpenyben, a Földnek a külső mag és a földkéreg közé szorult, főként szilárd rétegében.

A davemaoitról már régóta feltételezik, hogy bőséges és geokémiai szempontból fontos ásvány, a tudósok azonban soha nem találtak közvetlen bizonyítékot a létezésére, mivel az a felszín felé haladva, a nyomás csökkenésével más ásványokra bomlik.

Egy botswanai gyémánt elemzése, amely a földköpenyben, mintegy 660 kilométerrel a földfelszín alatt keletkezett, azonban kimutatta a benne rekedt, ép davemaoit mintát. Ennek eredményeként a Nemzetközi Ásványtani Társaság a davemaoite-ot hivatalosan is ásványnak minősítette.

„A davemaoite felfedezése meglepetésként ért minket"

– mondta Oliver Tschauner, a Las Vegas-i Nevada Egyetem ásványtani kutatója, a kutatás vezető szerzője.

A szakértők a davemaoite-mintát a szinkrotron röntgendiffrakciónak nevezett technikával fedezték fel, amely nagy energiájú röntgensugarat fókuszál mikroszkopikus pontossággal a gyémánt bizonyos pontjaira. A visszatérő fény szögének és intenzitásának mérésével a kutatók meg tudják fejteni, mi van a kőzet belsejében.

Mivel a gyémántban lévő davemaoit minta mindössze néhány mikrométer (a méter milliomod része) méretű volt, így a kevésbé erős mintavételi technikák nem vették volna észre.

A davemaoitnak fontos geokémiai szerepet tulajdonítanak a földköpenyben. A tudósok elmélete szerint az ásvány más nyomelemeket is tartalmazhat, köztük uránt és tóriumot, melyek radioaktív bomlás útján hőt szabadítanak fel. Ezért a davemaoite hozzájárulhat a köpenyben lévő jelentős mennyiségű hő előállításához. A davemaoite felfedezése azt mutatja, hogy a gyémántok mélyebben is kialakulhatnak a köpenyben, mint azt a kutatók korábban gondolták.