Egy aszteroidáról készített illusztráció

Hihetetlen méretekkel bíró aszteroida közelít a Föld felé​ — veszélyt jelent?

Egy teherautó méretű aszteroida közelít a Föld felé a NASA beszámolója alapján. Szakértők szerint ez lesz a valaha észlelt legközelebb elhaladó űrszikla. Jelent ez bármiféle veszélyt az emberekre nézve?


A 2023 BU jelzéssel ellátott aszteroidát nemrég fedezte fel Gennagyij Boriszov amatőr csillagász. Az ő nevéhez egy korábbi csillagközi objektum első megpillantása is fűződik. Miután bejelentette a felfedezését, azonnal számos megfigyelés irányult rá a bolygónk különböző csillagvizsgálóiból.

Végezetül a szakértők megállapították, hogy egy hozzávetőlegesen 3,5-8,5 méter átmérőjű aszteroidáról van szó. A kőzet 3600 kilométerre halad majd el a Föld felszínétől, viszont megjegyezték, hogy semmilyen veszélyt nem jelent a lakosságra nézve.

A sebességet, az átmérőt, valamint a haladási irányt figyelembe véve az aszteroida elkerüli majd Földet. Amennyiben ez mégsem így alakulna és beérne a légkörbe, akkor — a ScienceAlert cikkében leírtak alapján — apró darabokra hullana, melyek nagy része elégne a zuhanás alatt. Végeredményként maximum apró meteoritdarabok hullanának le.

„A nagyon kevés megfigyelés ellenére Boriszov mégis képes volt megjósolni, hogy az aszteroida rendkívül közel kerül majd a Földhöz. Valójában ez az egyik legközelebbi elhaladás, amelyet valaha is feljegyeztek egy ismert Föld-közeli objektum részéről"

— mondta Davide Farnocchia, a NASA munkatársa.

A megfigyelés azért is jelentős, mivel a Földhöz való közelség teljesen megváltoztatja majd a meteor pályáját. Eddig hozzávetőlegesen 359 napra volt szüksége, hogy megtegyen egy teljes kört a Nap körül, ellenben ez a szám a ráható gravitációs erők miatt 425-re nő.

Nyitókép: Shutterstock