Egy Föld mellett keringő űrszikláról készített illusztráció

Egy bolygópusztító aszteroida komoly veszélyt jelenthet a földi életre​

Nagyjából nyolc évvel ezelőtt észlelték az eddig felfedezett legnagyobb, potenciálisan veszélyesnek vélt űrsziklát a Naprendszerben. A hatalmas aszteroidát joggal titulálják a szakértők bolygópusztítónak, ugyanis a becsapódásától teljesen kihalna minden földi létforma.


2022 AP7 névre keresztelt, több mint másfél kilométer átmérőjű aszteroidát évekkel ezelőtt pillantotta meg egy kutatócsoport a Cerro Tololo Inter-American Observatory segítségével. A szakértők a köznyelvben a bolygópusztító jelzőt aggatták rá, mivel a légkörünkbe érve — a többi, kisebb méretekkel rendelkező aszteroidához képest — nem égne el teljesen.

Amennyiben egyszer becsapódik a bolygónkba, akkor hatalmas pusztítást eredményezne. A végeredmény az emberi faj, illetve a teljes, általunk ismert élet vége lenne. A csillagászok az űrszikla méreteit és pályáját figyelembe véve a potenciálisan veszélyes kategóriába sorolták a 2022 AP7-et.

A szóban forgó égitest nagyjából 4,4 millió mérföldre halad el mellettünk, mely hozzávetőlegesen 18-szorosa a Föld és a Hold közötti távolságnak. Ennek értelmében nem valószínű, hogy elég közel kerülhet valaha az emberiség elpusztításához.

Tanulmányok szerint az univerzumunkban még több tízezer másik hasonló jelenség kering, melyeket eddig nem fedeztek fel a szakértők. Például érdemes tudni, hogy a 2022 AP7 egyike annak a három űrsziklának, melyek pályájának nagy részét eddig a Nap kitakarta. Ki tudja, hány ténylegesen fenyegető égitest áll olyan pályán, mely pusztítást okozna a bolygónkon?

Ez az örökös félelem motiválta a szakértőket arra, hogy a DART-egység bevetésével megoldást találjanak a jövőbeli katasztrófák megelőzésére. A projekt keretein belül egy rakétát küldtek egy aszteroida irányába, hogy az ütközés következtében megváltoztassák a célpont eredeti menetirányát.

Erről a projektről és a kivitelezéséről egy korábbi cikkünkben lehet részleteket olvasni.

Egy kis videós ismertető a DART-misszióról:

Nyitókép: Shuttertsock

Forrás: Futurism