Egy csepp víz

A földi élet evolúciójának egyik nagy lépése a levegőben történhetett​

Abban nincs kétség, hogy a földi élet evolúciójában a víz fontos szerepet játszott, van azonban egy részlet, ami ellentmondásokba ütközik. Az egyik alapvető elem nem képződik nedves környezetben, így a kutatók joggal gondolják, hogy a kezdetleges szerves reakciók egy része a levegőben történt.


Az amidkötések — vagyis az aminósavak láncszemei — olyan létfontosságú alkotóelemeknek az alapját képezik, mint például a peptidek és a fehérjék. Ami viszont probléma, hogy ezeknek a kötéseknek a kialakulását a víz akadályozza. Egy új tanulmány szerint a víz és a levegő határán kell keresni a választ, ami lehetővé tette ennek az anyagnak a kialakulását.

„Itt a szabad aminosavak egyedülálló reakcióképességéről számolunk be a mikroméretű vízcseppek levegő-víz határfelületén, amely peptidizomerek kialakulásához vezet milliszekundumos időskálán. Ez a reakció környezeti körülmények között zajlik, és nem igényel további reagenseket, savakat, katalizátorokat vagy sugárzást"

— mondta a Purdue Egyetem kémikusa, Dylan Holdena.

A csapat a tesztelési időszakban két aminosavat, glicint és L-alanint tartalmazó víz mikrocseppeket permetezett egy tömegspektrométeres készülék felé a részletes kémiai elemzéshez — írja a ScienceAlert. Ezáltal megállapították, hogy a cseppekben a két aminosavból álló láncból egy dipeptid képződik.

Mivel a dipeptidek képesek további aminosavláncok felépítésére, így a szakértők következtetést tudtak levonni az evolúció kulcskérdésére válaszolva. Elméletük szerint a mikrocseppek felgyorsíthatták a peptidláncok korai felépülését azáltal, hogy az oldott aminosavakat kitették a levegőnek.

Évmilliárdokkal ezelőtt pontosan ilyen mikrocseppek keletkezhettek az óceánból felkorbácsolt tengeri pára formájában. Ami még hitelesebbé teszi a tanulmány eredményét, hogy a kísérleteket bármilyen kémiai anyag, katalizátor vagy sugárforrás bevonása nélkül végezték. Valószínűleg a Földön több milliárd évvel ezelőtt is ilyen „tiszta” környezetben mehetett végbe a folyamat.

Ez azonban továbbiakban is csak egy elmélet, így a jövőben további kísérletekre és tanulmányokra van szükség a bizonyításához.

Nyitókép: Unsplash/Jimmy Chang