Légi felvétel a balatonfűzfői jachtkikötőről, háttérben Balatonalmádi

Nagy a különbség Horvátország és a Balaton árai között

Örök kérdés, hogy a Balatonnál vagy a horvát tengerparton pénztárcakímélőbb-e a nyaralás.

A Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének elemzése szerint a balatoni nyaralást választók számára lehet olcsóbb az idei nyaralás, írja a haszon.hu.

Az egy pár, illetve egy négytagú család hét éjszakás nyaralására vonatkozó költségek alapján kiderült, hogy előbbi esetében a balatoni szálloda költségei félpanzióval 470-685 ezer forint között mozognak, míg Horvátországban ugyanez 500-970 ezer forintba kerülhet.

Egy négytagú családnál ugyanennyi idő, ugyanebben a kategóriában a Balatonon 630 ezer-1,18 millió forint közötti, míg Horvátországban 600 ezer-1,8 millió forint közötti költségekkel jár.

Kivételt jelent a kempingezés, ahol a horvátországi tengerparti opció kicsivel olcsóbb, 605 ezer forint, mint a balatoni, amely 630 ezer forint.

Emberek a horv\u00e1t tengerparton \u00e9s a tengerben, Dubrovnik

Fotó: Unsplash

Az elemzés az élelmiszerárakat összevetve minimális különbséget talált a két ország között, a strandételek áraiban azonban már nagyobb az eltérés. Például egy lángos Balatonfüreden 1000-1900 forintba kerül, míg a horvátországi csevap 6,5 eurótól (kb. 2,300 forint) kezdődik.

Ami a benzinárakat illeti, Magyarországon alacsonyabban; itt a 95-ös benzin átlagára 604 forint, míg Horvátországban 625 forintnak megfelelő euró.

Bár ezeket összevetve, a Balatonon kedvezőbb áron nyaralhatunk, sok magyar turistára számíthatnak a horvátok idén nyáron. A lap a Szallas.hu egy korábbi cikke alapján azt írja, hogy a magyarok horvátországi szállásfoglalásainak száma az idén 18 százalékkal nagyobb, mint tavaly volt ugyanaddig.

Horvátországban a szálláshelyek átlagára éjszakánként és fejenként 13 602 forint, ami 11 százalékos emelkedést takar éves alapon. Az apartmanok átlagos ára 11 180, a hoteleké pedig 34 290 forint. Az árak a nyári hónapokban kissé magasabbak, tavasszal és ősszel pedig alacsonyabbak.

Kiderült továbbá, hogy a legtöbben júliusban (a foglalások 42 százaléka) és augusztusban (39 százalék) mennek nyaralni Horvátországba, de növekszik az érdeklődés a kedvezőbb árú elő- és utószezonokra is.

A legkedveltebb horvát helyek között van a Kvarner-öböl, valamint Zadar és Split régiói, míg a legnépszerűbb települések közé tartozik Vir, Crikvenica, Medulin, Starigrad és Zadar.

A szállásfoglalók 78 százalékban apartmanokat választanak. Csak minden tizedik foglalás tartalmaz félpanziót, 5 százalék kér reggelit, all inclusive ellátást pedig csak a foglalók 1 százaléka igényel. A legtöbben (27 százalék) hét éjszakára foglalnak szállást. Az öt-hat napra 20-20 százalék érkezik, négyre pedig 13 százalék.

Nyitókép: Shutterstock