Nő Balin relaxál medence mellett

Balira mennél nyaralni? Ezt a 10 dolgot tudnod kell előtte

Bali egy varázslatos, lenyűgöző hely, rengeteg látnivalóval. Azonban a látnivalókon kívül akad jó pár dolog, amit érdemes tudni, mielőtt megvesszük a repülőjegyünket az Indonéz szigetre.


1. Dress Code egyes helyeken

Ahogyan sokan mások, valószínűleg te is azt gondoltad, hogy ha Balin vagy, akkor egy kis strandruhácska is megteszi viseletnek akár egész hétre. Ez azonban egy téves feltételezés a szigetről. Rengeteg olyan bár, étterem és klub található Balin, ahol szigorú a dress code.

Tehát ha Balira készülsz, érdemes alaposan átgondolnod, hogy milyen ruhákat csomagolsz be a bőröndödbe a fürdőruhán és a strandruhán túl.

2. Eső

Azon kívül, hogy mely szállodák a legbiztonságosabbak és legkényelmesebbek érdemes még azt is tudni a szigetről, hogy éghajlatának köszönhetően sokszor esik az eső, így szinte elkerülhetetlen, hogy az ott tartózkodásod alatt ne ázz meg legalább egyszer, de sajnos az is előfordulhat, hogy végig esős időt fogtok ki. Főként januárban, februárban és októberben esik sokat Balin. Ha egyáltalán nem csíped az esőt, akkor ez nem a te nyaralásod.

3. Vannak még aktív vulkánok

Mielőtt megszervezed a tökéletes Bali nyaralást tudnod kell, hogy ezen a szigeten még mindig vannak aktív vulkánok. Az egyik ilyen a Mount Batur, mely az egyik legaktívabb vulkán egész Indonéziában, és néhány évente kitör.

4. Forgalmas utak

A közlekedés pont nem az a dolog, amiért szeretjük Balit. Általában rengetegen vannak az utakon és a KRESZ-szabályokat se mindig tartják be az itt közlekedők. Balin igazság szerint még akkor is szörnyű a forgalom, ha nem csúcsidőben közlekedünk. Fontos előre tudni, hogy egy-egy úti cél megközelítése rengeteg időt elvehet.

5. Kóbor kutyák

Számtalan érdekes dolog van, amit felfedezhetünk Bali szigetén. Az egyik ilyen például a kóbor kutyák az utcákon. Fontos azonban tudni, hogy akármilyen aranyosak is az árva állatok, óvatosnak kell lennünk velük. Egyes kutyák ugyanis agresszívek lehetnek, ráadásul az itteni kutyák más féle ugatással jelzik a különböző fenyegető veszélyeket, például a kígyókat.

6. Borravaló

Bár a világ minden táján elég elterjedt szokás lett a borra való adása, Balin mégis számtalan étteremben egyáltalán nem várják el a vendégektől, hogy extra pénzt hagyjanak a fogyasztásuk után. A bárok esetében azonban ez nem így van. Balin a bárokban dolgozó emberek nagy része ugyanis a borravalókból él meg.

7. Rengeteg séta

Amit mindenképp tegyél be a bőröndödbe, ha Balira készülsz utazni, az egy nagyon kényelmes túracipő. A szigeten ugyanis minden nagy távra található egymástól, így fel kell készülni a rengeteg gyaloglásra. A lépcsők mennyiségéről már ne is beszéljünk...

8. Piócák

Bali egy csodálatos hely, azonban vannak dolgok, amik nem biztos, hogy mindenkinek tetszenek, ha ide látogatnak. Például az sem, hogy piócát látni egyáltalán nem ritka Balin. A jó hír azonban az, hogy vannak praktikák, amikkel távol tarthatjuk őket. Érdemes beszerezni egy jó pióca zoknit, illetve a nadrágunk szárát mindig tűrjük be a cipőnkbe, hogy az élősködő ne tudjon bejutni.

9. Olcsó masszázsok

Ha Balira utazunk akkor fontos tudnunk, hogy a spa szigetére érkezünk meg. Végtelen variációjú masszázstípus közül választhatunk, extra szolgáltatásokkal is, mint például gyógytea masszázs, masszázs extra kilátással és a többi. Az sem utolsó, hogy ezek a masszázs típusok negyed annyiba kerülnek, mint más országokban.

10. Templomok és az öltözködés

Bali temploma

Shutterstock

Balin több mint 20 000 templom található, melyeket sok turista szívesen látogat. Ez előtt azonban fontos tudni, hogy hogyan illik ezeket az egyházi épületeket meglátogatnunk. Az arra kirándulóktól elvárják, hogy a templomokba való belépés előtt fedjék be magukat. Olyan inget kell viselni, ami a vállakat és a felkart is takarja, ezen kívül pedig hosszú szoknyával vagy nadrággal a lábakat is takarni kell.

Nyitókép: Shutterstock

(The Travel)