Balmoral kastély, Skócia

Károly király megtöri a királyi hagyományt a Balmoral kastélyban

A Balmoral-kastély idén nyáron megnyílik a nagyközönség előtt.

A skóciai Aberdeenshire-ben található történelmi rezidencia egykori magánlakosztályait most először tekinthetik meg a látogatók. A július 1. és augusztus 4. közötti látogatásra felhasználható jegyek azonnal elfogytak, az olcsóbbak 100 fontba (45 ezer forint), míg a drágábbak, melyek egy délutáni tea csomag árat is tartalmazták, 150 fontba (kb. 70 ezer forint) kerültek.

„A kastély 1855-ös elkészülte óta először kaptunk engedélyt arra, hogy tapasztalt idegenvezetőinkkel privát túrát tartsunk. Megismerheti a kastély eredetét és azt, hogy a királyi család generációi hogyan szerették”

– áll a Balmoral hivatalos oldalán.

Eddig a Balmoral-túrák a kastély területére, a környező birtok kertjeire és a bálteremre korlátozódtak, ahol III. Károly király akvarellgyűjteménye látható.

A kastélyt Viktória királynő férje, Albert herceg vásárolta meg 1852-ben 32 000 fontért, ami a Bank of England szerint ma nagyjából 3,7 millió fontnak (kb. 1,7 milliárd forint) felel meg.

A 167 szobás kastély becsült értéke 2023-tól 80 millió font (36,5 milliárd forint) és az 50 000 hektáros Balmoral birtokon belül helyezkedik el, amely 150 épülettel büszkélkedhet, ahol a hét hálószobás, királyi Craigowan Lodge is található többek között.

A kastély és a környező birtok a királyi család privát helye, az uralkodó hagyományos nyári úti célja. Balmoral számos királyi mérföldkő helyszíne is volt. 2022 szeptemberében például II. Erzsébet királynő 96 éves korában, 70 év uralkodás után ebben a kastélyban hunyt el.

Nem Balmoral az egyetlen királyi rezidencia, amely idén nyáron több látogatót fogad. Az öt évig tartó felújítás után a Buckingham-palota keleti szárnya is megnyílik a vezetett túrák előtt július és augusztus folyamán.

(Bustle)

Nyitókép: Shutterstock