Halálos betegség miatt kihalás fenyegetheti a banánt
A fuzáriumos hervadásnak nevezett banánbetegség felszámolása érdekében a tudósok az elmúlt évtizedben átvizsgálták annak genetikai állományát, és áttörést találhattak a gombás kórokozó megszelídítésére.
A Massachusetts Amherst Egyetem által vezetett kutatók megállapították, hogy a fuzáriumos hervadás uralkodó fajtája nem pontosan ugyanaz a törzs, mint amelyik a Gros Michel banánt veszélyezteti, amely egykor a világ élelmiszerboltjaiban a banánok egyik legkedveltebb fajtája volt.
Kimutatták azt is, hogy a fuzáriumos hervadásnak ez a törzse, amely most a mindenütt elterjedt Cavendish banán, a Gros Michel banánt felváltó kereskedelmi fajta létét fenyegeti, nitrogén-oxid termelésével öli meg a növényt.
A nitrogén-oxid génjeinek kiütése pedig potenciálisan megszelídítheti ezt a betegséget, amelyet a Fusarium oxysporum gomba, vagy röviden Foc tropical race 4 (TR4) okoz.
„Ezeknek a járulékos genetikai szekvenciáknak az azonosítása számos stratégiai lehetőséget nyit meg a Foc TR4 terjedésének mérséklésére vagy akár ellenőrzésére”
– fogalmazott Yong Zhang, a tanulmány vezető szerzője a kutatásról szóló nyilatkozatában.
A Foc TR4 ezen fertőzése először az 1970-es években jelent meg, és gyorsan elterjedve az egész világon, potenciálisan egész közösségek táplálkozását befolyásolta, nem beszélve a mérhetetlen mennyiségű kereskedelemről.
Különösen pusztító betegségről van szó, mivel nehéz kiirtani. A banántermelőknek fel kellene hagyniuk egy fertőzött banánültetvényen való termesztéssel a betegség megfékezése érdekében.
A betegség mechanizmusának ismerete most esélyt ad a banán szerelmeseinek a harcra, de a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a halálos kórokozó terjedésének valódi okozói azok a a kereskedelmi banántermesztők, akik monokultúrás ültetvényeken, lényegében gyárakban termesztik a banánt a trópusokon.
„Amikor egy hatalmas kereskedelmi termesztésben nincs sokféleség, az könnyű célponttá válik a kórokozók számára”
– fogalmaz Li-Jun Ma, az UMass Amherst biokémia és molekuláris biológia professzora és vezető kutatója közleményében.
„Legközelebb, amikor banánt vásárol, próbáljon ki néhány különböző fajtát, amelyek a helyi speciális élelmiszerüzletben kaphatók.”