Midge Barbie baba

4 furcsa Barbie baba, ami eltűnt a történelem süllyesztőjében

Ha már elfelejtetted Allan-t, vagy Barbie nővérét, a Barbie film viccesen emlékeztetni fog rá.


Vége a Barbenheimer első hétvégéjének, és látva Greta Gerwig filmjét, sok mindenre fény derült. Például, hogy Ryan Gosling sokkal több, mint Ken. És ami a legfontosabb: sokkal több homályba veszett, kevésbé ismert és megkérdőjelezhető Barbie baba van a világon, mint ahogyan eddig emlékeztünk.

A Barbie írója és rendezője, Gerwig meglepően nagy kreatív önállóságot kapott a Matteltől az ikonikus baba történetének feldolgozásához. Nem kerülte meg a játékóriás néhány megkérdőjelezhetőbb döntését vagy nyilvános vitáját sem, melyek közül több is felbukkan a film során. Az összes nagyon is valódi és néhány esetben nagyon is furcsa Barbie felsorakozik a történetben.

​1. Allan

Ha Ken „csak egy Ken", akkor Allancsak egy Allan”. És valóban, filmbeli karaktere az egyetlen a maga nemében, ellentétben a sok Kennel és Barbie-val.

Allan 1964-ben mutatkozott be Ken legjobb barátjaként. A Mattel valójában azt a tényt használta fel eladási érvként, hogy belefér Ken összes ruhájába, de ez olyan pletykákhoz is vezetett, hogy Ken és Allan egy kicsit túl közel álltak egymáshoz. Miután egy nagyon rövid ideig Ken árnyékában élt (és ugyanabban a csíkos ingben, mint a filmben), Allan még abban az évtizedben megszűnt, mielőtt a 90-es években újra megjelent Midge férjeként.

Miután láttuk Michael Cera kínosan kedves alakítását a magányos társ szerepében, nem lepődnénk meg, ha ma újra gyártásba kerülne. Az, hogy Allan-t Midge-dzsel párosították a '90-es években, nem akadályozta meg, hogy Allan az évek során egyfajta queer ikonná váljon.

​2. Terhes Midge

A film elején újra megismerkedünk a terhes Midge-dzsel, aki a film későbbi részében is visszatér, hogy kísértse a Mattel vezetőit. A még nem terhes Midge eredetileg 1963-ban debütált, és még egy 30 évvel későbbi Wedding Party Midge ajándékcsomag is létezik, amelyben Midge és Allan (akit valamiért Alanre kereszteltek át) mellett Barbie és Ken is szerepel, mint koszorúslány és tanú.

A 2002-ben megjelent a terhes Midge babán kivehető terhes pocak volt, ami miatt az emberek azzal vádolták a Mattelt, hogy „a tinédzserterhességet népszerűsíti", noha a baba ekkor már kanonikusan férjezett nő volt egy 3 éves gyermekkel.

​3. Fülbevaló varázs Ken

A Mattel Earring Magic Barbie figurájának párja, a Earring Magic Ken 1993-ban jelent meg. Miután az emberek rámutattak, hogy mennyire homoszexuálisnak tűnik, a cég visszahívta a babát. Pedig mi lehet kevésbé unalmas, mint Ken? Naná, hogy egy Ken hálós lila ingben és pléhmellényben, hátrafésült, szőkített hajjal, fülbevalóval, és egy nyaklánccal.

Ez az 1993-as Ken-modell, amelyet sokáig úgy emlegettek, mint amikor a Mattel „meleggé tette Kent", gyorsan a vállalat egyik legkelendőbb babájává és igazi queer ikonná vált, de pár hónappal a megjelenése után Lisa McKendall, a Mattel marketing és kommunikációs vezetője kénytelen volt minden idők egyik legnagyobb vállalati nyilatkozatát kiadni.

​4. Felnövő Skipper

Skipper, Barbie kishúga 1964-ben jelent meg először. 1975-ben a Mattel úgy döntött, hogy itt az ideje, hogy a szemünk láttára nőjön fel. Ezt a furcsa babát úgy reklámozták, mint két babát egyben: Skipper, mint az a lány, akit megismertünk, aki a karját megforgatva a tinédzser Skipperré változik: a mellei megnagyobbodtak és magasabb lett. A babát 1977-ben megszüntették.

Nyitókép: Lawrence Lucier/Getty Images

Forrás: HuffPost Life