Barcelona, turisták

Októbertől még többet fizethetnek a turisták a népszerű európai városban

Spanyolország a következő 15 évben átveheti Franciaország helyét a világ leglátogatottabb úti céljaként − a helyiek pedig nem veszik félvállról a hírt.


Barcelona, az ország egyik legnépszerűbb városa egy sor intézkedést jelentett be a túlzott turizmus visszaszorítására, többek között az apartmanok teljes betiltását. De a katalán főváros nem áll meg itt.

Annak ellenére, hogy az idegenforgalmi adót csak nemrég, április 1-jén emelték 2,75 euróról (1 080 forint) 3,25 euróra (1 280 forint), a város máris újabb emelést tervez. Októberben a barcelonai idegenforgalmi adó 4 euróra (1 570 forint) emelkedik.

Mikor kell befizetni ezt az adót? Az első dolog, amit tudni kell, hogy gyakorlatilag két adót kell fizetni, ha Barcelonába látogatsz.

A regionális idegenforgalmi adót a szálláshely típusa alapján kell fizetni. Ha egy luxusszállodában szálltál meg, akkor ez éjszakánként 3,50 euró (1 380 forint) pluszköltséget jelent, míg ha Airbnb-ben, akkor csak 2,25 euró (885 forint). Bár 2028-tól valószínűleg eleve búcsút inthetünk a rövid távú nyaralásoknak.

Barcelona, t\u00f6meg a tengerparton

Fotó: Shutterstock

A városi adó − amely az ősszel emelkedni fog − egy átalánydíj, amely a Barcelonában éjszakázókra vonatkozik, és legfeljebb hét éjszakára vethető ki. Így október után, ha hét éjszakára ötcsillagos szálláshelyen szállsz meg, összesen 52,50 eurót (20 600 forint) kell fizetned (ez éjszakánként 3,50 euró regionális adót és 4 euró városi adót jelent).

A döntést a városi tanács szavazással hozta meg. A tisztviselők azt remélik, hogy az adó a „minőségi turizmust" fogja növelni a magas látogatószámmal szemben, amely jelenleg évi 32 millió körül van.

A másik plusz természetesen a plusz pénz. A városi adó emelése az előrejelzések szerint 95 millió euróról (37,4 milliárd forint) 115 millió euróra (45,2 milliárd forint) növeli az éves bevételt, és a bevételt a város infrastruktúrájára szánják: gondoljunk itt például az útfejlesztésekre és a buszjáratok bővítésére.

Bár ez elég gyors emelésnek tűnhet (a barcelonai adó az egyik leggyorsabban emelkedő Európában), a városvezetés 2022-ben figyelmeztetett minket, hogy a következő kétéves időszak alatt tervezik az emelést.

Forrás: Timeout

Nyitókép: Shutterstock