Kristin Davis, Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon és Kim Cattrall a Szex és New York című film forgatásán 2007-ben

Biztos, hogy a nők többet beszélnek a férfiaknál?

A nemi sztereotípiák kategóriákba sorolva kezelik a férfiakat és a nőket, nem pedig az egyes embereket nézik, akiknek közös reményeik, vágyaik és álmaik vannak. A kommunikációban is megvannak ezek a nemi sztereotípiák, de biztos, hogy mind úgy van, ahogy azt hisszük?

Mik is ezek a sztereotípiák a férfi és nők kommunikációról? Íme néhány:

  • A nők többet beszélnek, mint a férfiak
  • A kommunikáció fontosabb a nők számára, mint a férfiaknak
  • A férfiak azért beszélnek, hogy elvégezzék a dolgokat, a nők azért, hogy érzelmi kapcsolatot teremtsenek
  • A férfiak általánosabb dolgokról beszélnek, a nők emberekről, kapcsolatokról és érzésekről
  • A férfiak a nyelvet az informálódáshoz, a függetlenség megőrzéséhez és a státusz fenntartásáért használják, míg a nők az együttműködést fokozzák vele, ezzel is azt mutatva, hogy előnyben részesítik az egyenlőséget és a harmóniát

Egyesek számára a férfiak és nők kommunikációjáról szóló ehhez hasonló elképzelések John Gray: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról és Deborah Tannen: You Just Don't Understand című műveinek megjelenésével megkérdőjelezhetetlen hitvallássá váltak. Tannen köztiszteletben álló nyelvész, aki nyilvánosan megvédte a férfiakkal és nőkkel kapcsolatos ilyen fekete-fehér elképzeléseket, annak ellenére, hogy a nyelvvel, a kommunikációval és a nemekkel kapcsolatos mintegy 30 éves kutatás széles körben vitatja ezeket.


​Ki beszél többet, a férfiak vagy a nők?

A 2006 -ban megjelent The Female Brain című könyvben Dr. Louann Brizendine azt állította, hogy a nők naponta körülbelül 20 000 szót mondanak, míg a férfiak körülbelül 7000 -et. Ez tükrözte azt a sztereotípiát, hogy a nők háromszor annyit beszélnek, mint a férfiak.

Mark Liberman, a Pennsylvaniai Egyetem nyelvészprofesszora úgy döntött, megvizsgálja az ilyen állítást alátámasztó kutatásokat. Ennek eredményeképpen azt találta, hogy az az állítás, hogy mennyit beszélnek a férfiak és a nők, egy önsegítő könyvből származik, melyet semmilyen tudományos írás nem támaszt alá. A hasonló állítások áttekintése során a nőkre vonatkozó szószámok 4000 és 25 000 szó között mozogtak, de itt sem volt ezt alátámasztó kutatás.

Brizendine visszavonta nyilatkozatát, amikor Liberman újságcikkében rámutatott kutatásaira, és azt mondta, hogy a nyilatkozatot törölni fogják a jövőbeli kiadásokból. A kár azonban megtörtént, hiszen a sztereotípia megmarad az emberek emlékezetében, és folyamatosan újrahasznosítják a beszélgetések során.

(Hamu és Gyémánt / Psychology Today)