II. Erzsébet brit királynő

Bocsánatot kért a II. Erzsébet halálhírét keltő pletykalap

Az amerikai Hollywood Unlocked pletykap február 22-én a brit királynő halálhírét keltette, most bocsánatot kértek.


Amikor február 20-án felröppent a hír, hogy II. Erzsébet királynőnek pozitív lett a Covid-19 tesztje, miután kapcsolatba került a walesi herceggel, érthető módon számos újság ezzel foglalkozott, hiszen a királynő fontos közszereplő, és 95 évesen természetes, hogy mindenki arra kíváncsi, hogy szolgál az egészsége.

Bár a Buckingham-palota köztudottan nem nyilatkozik az uralkodó egészségi állapotáról, mivel azt magánügynek tekinti, egy közleményt adott ki, amelyben az állt, hogy a királynőnek enyhe, megfázáshoz hasonló tünetei vannak. Később arról is beszámoltak, hogy II. Erzsébetnek két online megbeszélést is le kellett mondania torokfájása miatt.

Ennek tudatában elég érthető, hogy amikor az amerikai Hollywood Unlocked pletykap február 22-én bejelentette, hogy a királynő meghalt, sokk és hitetlenkedés fogadta a hírt. Megdöbbenést, hogy a világ leghosszabb ideig uralkodó brit uralkodója elhunyt, és hitetlenséget, hogy egy amerikai celebblog közölte a hírt, nem pedig egy brit hírportál, például a BBC.

Nem meglepő módon a cikk – amely azt állította, hogy őfelsége „a tervek szerint részt vett volna a brit Vogue szerkesztőjének, Edward Enninfulnak az esküvőjén, de holtan találták" – vírusként terjedt. A Twitteren azonnal nagy visszhangja támadt a hírnek, amelyre a Hollywood Unlocked és vezérigazgatója, Jason Lee most reagált, írja a brit Marie Claire.

A Tényfeltárás: 10 ok, amiért elhittük, hogy Erzsébet királynő meghalt című bejegyzésben Lee bocsánatot kér a királynőtől és a királyi családtól, amiért téves hírt közöltek.

„Bár még soha nem tévedtem, amikor egy sztorit hoztam nyilvánosságra, mert ez a királynőt érinti, ez egy olyan alkalom, amikor szeretnék tévedni. És a szerdai palotai jelentés alapján elmondhatom, hogy a forrásaim tévedtek, és őszintén bocsánatot kérek a királynőtől és a királyi családtól"

– írta Lee.

Korábban Lee megvédte a királynő haláláról szóló állítások közzétételét, akkor a Twitteren azt írta: „nem közlünk hazugságokat, és mindig kiállok a forrásaim mellett. Várjuk a hivatalos nyilatkozatot a palotától".

A mostani bejegyzésben a Hollywood Unlocked azt írja, „minden hírügynökség téved néha a legjobb erőfeszítései ellenére is, és mi mindig teljes felelősséget vállalunk, amikor ez történik”.

„De nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy soha nem okoznánk szándékosan felesleges fájdalmat vagy bánatot a királyságnak (vagy a nagyközönségnek) pusztán a clickbait [kattintásvadászat] miatt, és reméljük, hogy felvázoltuk az összes olyan meggyőző információt, amely az eredeti posztunkhoz vezetett. Büszkék vagyunk a munkánkra és a színfalak mögött kiépített kapcsolatainkra, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy közvetlenül a közönségünkhöz juttassuk el a történeteket – még akkor is, amikor a hatalmas médiagépezetek keményen dolgoznak az igazság elferdítésén".

– írták.

Bár nem lehetetlen, hogy egy ilyen hír kiszivárogjon a sajtó felé, mielőtt a Buckingham-palota hivatalosan bejelenti a hírt, az általuk alkalmazott protokollok miatt ez valószínűtlen. Ha eljön az idő, a call cascade néven ismert London Bridge művelet azt jelenti, hogy fontos emberek, például a miniszterelnök, a kabinetfőnök és így tovább, láncban értesülnek a hírről.

Ezt a folyamatot követően a Buckingham-palota kiadja hivatalos közleményét, amelyben bejelenti a hírt a Press Association hírügynökségnek, amely az értesítést egyidejűleg megosztja a globális médiával.

A Buckingham-palota nemrég adta ki a hírt, miszerint a királynő a koronavírust követően újra munkába állt.

Nyitókép: Buckingham Palace via Getty Images