boldog friss házasok

Ez a személyiségtípus nagy valószínűséggel boldogabb házasságban él majd

Egy friss kutatás szerint a szerencsés személyiségtípusok egy genetikai variációhoz köthetőek, melyeket nyálból is ki lehet mutatni.


Az érzelmileg stabil, empatikus és társaságkedvelő emberek élnek a legboldogabb házasságban − derül ki egy friss kutatásból.

Továbbá a szorongó kötődés alacsony szintje is fontos a párkapcsolati elégedettség szempontjából. Ezzel szemben a szorongó kötődésű emberek aggódnak, hogy a partnerük nem törődik velük. A magas szintű kötődési szorongás az elhagyatottságtól való félelemmel is összefügg.

Tehát ha a két fél kevésbé szorongóan kötődik, az előnyös a házasság szempontjából.

Mindezek a személyiségjegyek egy olyan genetikai variációhoz kapcsolódnak, amely nyálmintából kimutathatóak – állítja a kutatás. A genetikai variáció az oxitocin nevű neurotranszmitterre van hatással. Az oxitocin − amelyet néha „szerelemhormonnak" is neveznek − fontos szerepet játszik a társas kötődésben.

egy k\u00f6z\u00e9pkor\u00fa p\u00e1r a tengerparton \u00e1ll \u00f6lelkezve

Fotó: Getty Images

A kutatók megállapították, hogy ha egy házasságban az egyik partner rendelkezik ezzel az oxitocinhoz kapcsolódó genetikai variációval, akkor mindketten nagyobb házastársi elégedettségről és biztonságérzetről számoltak be.

A következtetések 178, 37 és 90 év közötti házaspár bevonásával végzett vizsgálatból származnak. Mindannyiukat megkérdezték a házassági elégedettségükről, majd nyálmintából elemezték a genotípusukat.

Az eredmények azt mutatták, hogy a „GG genotípus" néven ismert genetikai variációval rendelkezőknél magasabb volt a házassági elégedettség.

Dr. Joan Monin, a tanulmány első szerzője elmondta:

Ez a tanulmány azt mutatja, hogy azt, hogy hogyan érezzük magunkat a közeli kapcsolatainkban, nem csak a partnerünkkel szerzett közös tapasztalataink befolyásolják az idők során, hanem a saját és a partnerünk genetikai hajlamai is.

A tanulmány eredetileg a PLOS ONE című folyóiratban jelent meg.

Forrás: PsyBlog

Nyitókép: Getty Images