kutya

Ebből a 6 jelből tudhatod, hogy boldog a kutyád

A legtöbb kutyatulajdonos valószínűleg szívesen tudná, mire gondol épp a kedvence. Sajnos azonban a kutyáink nem tudják elmondani nekünk az érzéseiket, így nehéz lehet megtudni, hogy valóban boldogok-e.


Bár senki sem tud olvasni a kutyák gondolataiban, az állatorvosok állnak a legközelebb a kutyatolmácsokhoz − és szerintük vannak bizonyos viselkedésformák és minták, amelyek jelezhetik, hogy kutyád elégedett életet él-e. (És nem, a farokcsóválás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kutyád nagyon vidám).

​Ki vannak elégítve az alapvető szükségleteik

Nehéz vidámnak lenni, ha az alapvető szükségleteinket nem elégítik ki, és ez a kutyákra is igaz.

Amikor a boldogságra gondolok, a jólétre gondolok, és arra, hogy a kutya minden szükséglete ki van elégítve. És ez a gondolat elég régre nyúlik vissza, egészen a 60-as évekig

− mondta Dr. Kate Anderson, a New York-i Cornell Egyetem Duffield Institute for Animal Behavior állatorvosi viselkedéskutatója. Anderson az állatjólét öt tételére hivatkozott: az éhségtől és szomjúságtól való mentesség; a kényelmetlenségtől való mentesség; a fájdalomtól, sérüléstől és betegségtől való mentesség; a normális viselkedés szabadsága; valamint a félelemtől és szorongástól való mentesség.

​Nyugodt a testbeszédük.

A boldog kutyák nagyon laza testbeszéddel kell rendelkeznek. Nem szabad, hogy feszültség legyen bennük. A fülüknek nem szabad hátrahúzottnak lennie. Nem szabadna látni a szemük fehérjét. A farkuknak normál szögben kell állnia a testükhöz képest, például 90 fokban, vagy egyszerűen csak lazának kell lennie

− magyarázza Anderson. Dr. Kristi Flynn állatorvos hozzátette, hogy a súlyuknak egyenletesen kell eloszlania mind a négy végtagjukon. Nem szabad, hogy hátradőljenek, vagy felemelt manccsal álljanak.

​Nyugodt arckifejezésük van

kutya

Fotó: Unsplash

A kutyáknak és az embereknek hasonló arcizmai vannak, így bizonyos arckifejezések megmutathatják, ha elégedettnek érzik magukat. Ezek közé tartozik a ráncolt szemöldök hiánya, és az, hogy „nyugodtnak tűnnek-e a szemek körül és a száj körül". Ha tehát nyugodt, laza tekintetet veszel észre a kutyád arcán, akkor nyugodtan kijelentheted, hogy jó hangulatban van.

​Van egy meghatározott rutinja

Akárcsak a kisgyerekek, a kutyák is szeretik, ha a dolgok kiszámíthatóak. Nem arról van szó, hogy nem akarnak újdonságot és izgalmat, de nem akarják, hogy az egész világ állandóan más legyen. Anderson szerint a kutyák számára az év legnehezebb időszakai azok, amikor az emberek időbeosztása megváltozik. Ez megtörténhet az ünnepek, egy nagy utazás vagy az irodába való visszatérés során.

Ha hagyod, hogy kutyád önmagát adja, akár félénk, akár barátságos, ez fontos módja annak, hogy kényelmesen érezze magát.

​Részt vesznek a testmozgásban, a kiképzésben vagy a játékokban

j\u00e1tsz\u00f3 kutya

Fotó: Unsplash

Fontos, hogy a kutyusnak sok mozgást biztosítsunk; ez nem csak abban segíthet, hogy a súlya egészséges tartományban maradjon, de biztosíthatja a szükséges gazdagodást is.

A puszta testmozgáson túl ez magában foglalhatja a mentális stimulációt is. Így a kutyák esetében a fizikai mozgás ugyanúgy számít, mint a kirakós játékkal való foglalatosság vagy egy tréningórán való részvétel. A tréning a kutya elméjét is élesen tartja, függetlenül attól, hogy milyen idős. Tehát csak azért, mert a kölyökkutya szobatiszta és ismeri az alapvető parancsokat, még nem jelenti azt, hogy a tanulásnak abba kell maradnia.

​Van egy olyan gazdájuk, aki hajlandó kiállni értük

Minden kutyának megvan a maga személyisége; egyesek szociálisak, míg mások introvertáltak. Ha félénk kutyát tartunk, fontos, hogy kiálljunk mellette, és tájékoztassuk az embereket kedvencünk preferenciáiról. Például megkérheted az idegeneket, hogy ne simogassák a kutyát, vagy szólhatsz a barátaidnak, hogy hagyják őt békén, amikor átjönnek.

Forrás: HuffPost

Nyitókép: Unsplash