Caravaggio Jupiter, Neptunusz és Plutó című festménye

Eladó a világ egyetlen Caravaggio-freskóval díszített villája

Eladó a világ egyetlen olyan villája, melyet Caravaggio-freskó díszít. A római Villa Aurorára a januári árverésen majdnem 500 millió eurós (172 milliárd forint) kikiáltási árnál kezdődik a licitálás.

A római villa mennyezetét díszítő falfestményt Francesco Maria del Monte bíboros rendelte meg az olasz mestertől a 16. században. A főpap a házában lévő alkímiai laborba szánta a képet. A 2,75 méter széles freskón Jupiter, Neptunusz és Plutó látható.

A Róma szívében, az elegáns Via Veneto környékén fekvő villát magas falak övezik. Del Monte a villa megvásárlása után át is rendezte, mielőtt megbízta Caravaggiót, hogy fesse meg a freskót a kis helyiség plafonjára – mondta el a képet felbecsülő Alessandro Zuccari, a római Sapienza Egyetem történészprofesszora. Hozzátette, az alkotást nehéz volt beárazni, mivel ez az egyetlen freskó, amelyet Caravaggio valaha is készített, így nem volt mihez viszonyítani.

Zuccari 310 millió euróra (113 milliárd forint) értékelte a freskót, amelyet Caravaggio húszéves korában festett. A teljes ingatlan január 18-án kerül árverésre, a kikiáltási ár 471 millió euró (172 milliárd forint). Az épületben a barokk festő, Guercino freskói is megtalálhatók, ezeket a Ludovisi család rendelte meg, akik megvásárolták az ingatlant Del Montétól.

A Villa Aurorát a tulajdonos, Nicolo Boncompagni Ludovisi herceg 2018-ban bekövetkezett halálát követő hosszas örökösödési vita után hirdették meg eladásra. Zuccheri szerint a világon egyedülálló az árverésre kínált ingatlan, amelynek más látványosan dekorált szobái is vannak.

A villa műemléki védelem alatt áll, és az olasz államnak elővásárlási joga van rá. Zuccheri szerint az államnak ugyan joga van arra, hogy megvegye a villát a leütési áron, csak az a kérdés, hogy ilyen magas összegért képes lesz-e erre. Bárki is legyen a vásárló, további 11 millió euróba (4 milliárd forintba) fog kerülni a felújítás.

2019-ig a Villa Aurorát és kertjét csak havonta egyszer, privát vezetés keretében kereshették fel az érdeklődő turisták.

(MTI)