Megvan az év legjobb sajtja
A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 12. alkalommal rendezte meg a Magyar Sajtmustrát.
A Magyar Sajtmustra a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítők legnagyobb megmérettetése, melyet először tartottak Martonvásáron a verseny létezése óta. Az eseményen szakmai konferencia és sajtvásár is várta az érdeklődőket, írja a 24.hu.
Idén 47 sajtkészítő összesen 114 termékkel nevezett. A 35 tagú zsűri végül 9 arany, 22 ezüst és 9 bronzéremmel díjazta a legjobb sajtokat és készítőiket, és megválasztották az év sajtját is.
A győztes a Svájcer Paraszt Sajt lett, mely Dunaharasztiban készült Ficsor Árpád gazdaságában. Ez egy 18 hónapos, hosszan érlelt kemény sajt, amely magyartarka tejéből készült, így ízvilágában gazdag és különleges
– mondta Király Gellért, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének általános alelnöke a Feolnak.
Nagyapám a magyartarkát nevezte svájcer tehénnek. Az ő emlékére neveztük el ezt a sajtot. A mi teheneink egész nap kint legelészhetnek a mezőn, az istállóban pedig szénát kapnak. Szénás tejből készíthető adalékanyag nélkül jó minőségű, hosszú érlelésű sajt. A Svájcer egy meglepetés: intenzív ízélményt ad már 4 hónapos érlelés után, az idő előrehaladtával a karaktere egyre erősödik. A 8. hónaptól fehérjekristályok jelennek meg a sajttésztában
– írta Ficsor Árpád a Paraszt Sajt honlapján.
Alább a 12. Sajtmustra eredményei olvashatók.
Friss termékek
- Nekem 8 sajtműhely – Zgyerka Zsolt Pilis natúr krémsajt 91 pont EZÜST
- Lovassy-Seres Judit – Feta tipusú sajt 91 pont EZÜST
- Ujlaki Major Sajtműhely – Házi vaj 92 pont EZÜST
- Kincses Sajtműhely – Parenyica sajt 92 pont EZÜST
- Csengő Manufaktúra Kft. – Rögös, zsíros túró 93 pont EZÜST
- Domonkosné Sebestyén Krisztina – Parenyica 93 pont EZÜST
- Domonkosné Sebestyén Krisztina – Burrata 93 pont EZÜST
- Csönge Nikoletta – Túró desszert – 94 pont EZÜST
- Sajtár Manufaktúra Pálfai Gábor – Pecco Premium joghurt 96 pont ARANY
- Garbien Szandra – Tekerős 96 pont ARANY
Érlelt sajtok
- Sárig Attila – Gyimesi Gyógysajt 89 pont BRONZ
- Breier Farm Kft. – Öreg Tanya sajt 87 pont BRONZ
- Tolbán Sajtmanufaktúra – Tolbán Kék 87 pont BRONZ
- Hertlikné Kiss Zita/ Apis-Farm – Kecske camembert 87 pont BRONZ
- Bikácsi Sajtműhely – Lápréti kecskesajt 88 pont BRONZ
- Kincses Sajtműhely – Camembert jellegű sajt 88 pont BRONZ
- Lükő Szilvia (Menedék ÖKOkert) – Caciotta 89 pont BRONZ
- Breier Farm Kft. – Pilisi sajt 89 pont BRONZ
- Csíz Sajtműhely Kft Baracskai Félkemény Öreg 89 pont BRONZ
- Szarvasi Agrár Zrt – Cervinus Fenomenale 90 pont EZÜST
- Breier Farm Kft. – Tanya sajt 91 pont EZÜST
- Sárig Attila – Gyimesi Gyógysajt 91 pont EZÜST
- Caritas Vidékfejlesztés – Gyergyói Kézműves sajt 91 pont EZÜST
- Mózes Sajtműhely – Camembert jellegű sajt 91 pont EZÜST
- Alpokalja Sajt – Répce 92 pont EZÜST
- Csurgodombi sajtkonyha – Csurgodombi blue 93 pont EZÜST
- Bányász József – Nyerstej hegyi sajt 93 pont EZÜST
- Csíz Sajtműhely Kft – Baracskai félkemény sajt 93 pont EZÜST
- Bikácsi Sajtműhely – Pajta sajt 93 pont EZÜST
- Tekeresvölgyi Családi Birtok – Tekeresvölgyi Nyerstejes 94 pont EZÜST
- Hegedűs Sajtműhely – Hegedűs Sajt 94 pont EZÜST
- Tekeresvölgyi Családi Birtok – Tekeresvölgyi Rusztik 95 pont EZÜST
- Caritas Vidékfejlesztés – Gyergyói Kézműves sajt 95 pont EZÜST
- Alpokalja Sajt – Magyartarka Kemény Sajt 96 pont ARANY
- Ficsor Árpád Zsolt – ParasztSajt Extra Öreg Svájcer 96 pont ARANY
- Szarvasi Agrár Zrt – Cervinus Superiore 97 pont ARANY
- Hegedűs Sajtműhely – Etyeki Rouge 97 pont ARANY
- Kincses Sajtműhely – Hegyi sajt 97 pont ARANY
- Hegedűs Sajtműhely – Etyeki Szíjács 98 pont ARANY
- Paraszt Sajt – Magyartarka Kemény Sajt 98 pont ARANY
Nyitókép: Shutterstock