A Fuji-hegyre néző Chureito Pagoda Japánban

Szinte a nullára csökkent a Japánba látogatók száma

Több mint 99 százalékkal csökkent a Japánba érkező külföldi látogatók száma szeptemberben a 2019-es év azonos hónapjához képest, miután az ország január óta megtiltotta a külföldi utazók többségének a beutazást.

A Japán Nemzeti Turisztikai Szervezet (JNTO) szerint a becsült külföldi utazók száma a múlt hónapban mintegy 17 700 volt, ami 99,2 százalékos csökkenést jelent a 2,27 millió látogatót elért 2019 szeptemberéhez képest. A becsült számok szerint 4000-en érkeztek Kínából, 2200-an Dél-Koreából, 1700-an az Egyesült Államokból és 1000-en Vietnamból.

A koronavírus-járvány mellett a japán kormány a növekvő olajárakat is figyelemmel kíséri, amely esetlegesen megemelheti a tömegközlekedés költségeit, és újabb csapást mérhet a turisztikai ágazatra.

A turisztikai kereslet hirtelen elpárolgott a járvány miatt. Most, ahogy a tél felé haladunk, a magasabb kerozinárak nagy problémát jelentenek majd. Ráadásul az emelkedő üzemanyagköltségek hatással lehetnek a tömegközlekedésre

– mondta Koichi Wada, a Japán Turisztikai Ügynökség megbízottja.

Hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetben a Turisztikai Ügynökség készen áll arra, hogy különböző pénzügyi támogatással segítse a vállalkozásokat.