Rebel Wilson Rebel Rising című könyvét tartó nő

Rebel Wilson könyve cenzúrázva jelent meg

Egy vitatott részt töröltek a nemrég megjelent önéletrajzi könyvből.


A Rebel Rising című könyv megjelenése nagy vihart kavart az Egyesült Államokban a hónap elején Rebel Wilson a Borat-filmek sztárja, Sacha Baron Cohen szembeni vádjai miatt.

A színésznő korábban 2016-os, Agyas és agyatlan című filmjüket karrierje legrosszabb élményének nevezte. Arról is beszélt, hogy a filmet producerként is jegyző Baron Cohen „hatalmas seggfej” volt a forgatáson, többek között nyomást gyakorolt rá, hogy meztelenül jelenjen meg egy jelenethez, sőt, arra kérte, hogy dugja fel az ujját a fenekébe a vígjáték kedvéért.

Hozzátette, hogy a színész azzal fenyegetőzött, hogy megakadályozza Wilson Rebel Rising című memoárja megjelenését, melyben a színésznő többek között a fent említett élményeiről ír. Baron Cohen tagadta, hogy bármi illetlenséget elkövetett volna, és a brit komikus ügyvédei korábban azt mondták, hogy a bizonyítékok azt mutatják, hogy a vádaknak nincs valóságalapjuk, és egy „cinikus kereskedelmi trükk részei, hogy [Wilson] népszerűsítse a könyvét” .

A könyv csütörtökön megjelent brit kiadásában a vélhetően rá vonatkozó szövegrészletet fekete színnel kihúzták. Az oldalra egy megjegyzés került, amely szerint a kihúzásra az angliai és walesi törvények sajátosságai miatt került sor.

Baron Cohen szóvivője szerint a szerkesztés egyértelmű győzelmet jelent, és megismételte álláspontját, miszerint Wilson állításai „bizonyíthatóan hamisak” és „szégyenletes kísérlet” a könyvek eladására.

A Harper Collins kiadó szóvivője a BBC News-nak így nyilatkozott:

„Minden oldalt közzéteszünk, de jogi okokból a brit kiadásban az egyik oldal nagy részét szerkesztjük, néhány kisebb szerkesztéssel és egy magyarázó megjegyzéssel. Ezek a részek egy sokkal nagyobb történet nagyon kis részét képezik, és izgatottan várjuk, hogy az olvasók megismerjék Rebel történetét, amikor a könyv megjelenik.”

Baron Cohen szóvivője a BBC News-nak elmondta, hogy a Harper Collins nem ellenőrizte a könyvnek ezt a fejezetét a megjelenés előtt, és megtette azt az észszerű, de szörnyen megkésett lépést, hogy törölte Wilson rágalmazó állításait, miután bizonyítékot kaptunk arra, hogy azok hamisak.

„A valótlanságok kinyomtatása az Egyesült Királyságban és Ausztráliában törvényellenes; ez nem egy 'sajátosság', ahogy Wilson asszony mondta, hanem egy sok száz éve létező jogi alapelv.”

– fogalmazott.

A brit kiadás más szakaszaiban további, de sokkal rövidebb részeket, egy-egy mondatot hagynak ki.

A hírek szerint Ausztráliában és Új-Zélandon a Baron Cohenre vonatkozó teljes fejezetet törölték, így az ezekben az országokban kiadott változat a legcenzúrázottabb a könyv bármelyik kiadása közül.

A könyv eddig nem kapott pozitív kritikát a brit kritikusoktól. Emily Watkins, az iNews munkatársa kétcsillagos kritikájában úgy jellemezte a könyvet, hogy „annyira rosszul van megírva, hogy az már zavaró”.

„Bár senki sem veszi kézbe egy híresség memoárját azzal a várakozással, hogy elragadtatja magát a kitűnő prózától, attól tartok, hogy a Rebel Rising írása már-már zavaró. [...] Az írással kapcsolatos kifogásaim ellenére nem kérdés, hogy a könyv beszédes – Wilson rajongói számára a Rebel Rising olyan élmény lesz, mintha egy pohár borral ülnénk vele szemben. A kevésbé elkötelezett olvasóknak eközben talán többre lesz szükségük, mint egy kemény italra”

– írta.

Tim Robey, a Telegraph munkatársa hasonlóan nem volt lelkes, és szintén két csillagot adott a könyvnek a kritikájában:

„Rebel Wilson könyvének egyes részeit törölték – vajon ezek voltak a vicces részek?”

Nyitókép: Profimedia