Egy galaxis (illusztráció)

Csillagászok egy misztikus sötét galaxisra bukkantak

A galaxisok általános felépítésüket tekintve egy séma köré épülnek. Vannak bennük bolygók, csillagok, illetve a mindezt összetartó sötét anyag. Ellenben csillagászok most egy mindentől eltérő felfedezést tettek, hiszen a megfigyelt jelenség semmilyen látható fényt nem bocsájt ki. Feltételezések szerint egy sötét galaxisra bukkantak.


A felfedezés hátterében álló kutatócsoportot Jin-Long Xu csillagász vezette. A munkálatokhoz a Kínában található FAST távcsövet használták a megfigyelési menetrend szüneteiben. Fő céljuk az volt, hogy a galaxisközi térben szokatlan jelekre bukkanjanak. Próbálkozásukat siker koronázta.

Egy 94 millió fényévre lévő felhő által kibocsátott rádióhullámok egy forgó galaxisra utaltak, viszont látható fényt nem tudtak érzékelni az adott helyzeten. Bár a felfedezéssel kapcsolatban még további kutatásokat kell végezni, az eddigi adatokból már kiszámíthatók a feltételezett galaxis főbb tulajdonságai.

Xu csapata szerint a — FAST J0139+4328 névre keresztelt — galaxisban 690 ezer naptömegnyi csillag van. Ezzel együtt fontos megjegyezni, hogy forgási sebessége alapján a teljes tömege 5,1 milliárd naptömeg körüli lehet. Mivel pár apró, elvétett csillagon kívül nem lehet más látható fényt észlelni a galaxison belül, így a szakértők feltételezései szerint 98 százalékban sötét anyagból áll. Ezzel egyike lehet az első felfedezett sötét galaxisoknak.

A űrkutatás területén két fő rejtély van, melyekre folyamatosan keresik a választ. Az egyik a sötét anyag. Mivel a galaxisok fennmaradásához nagy gravitáció szükséges, így muszáj lennie valamilyen összetartó erőnek bennük. Mai napig nem tudtak rájönni a kutatók, hogy mi lehet ez az elem.

Egy kis videós ismertető a sötét galaxisokról:

A másik rejtély az a törpegalaxisok problémája. Kutatók számításai alátámasztották, hogy a világegyetemben sokkal több törpegalaxisnak kellene lennie, mint amennyit valójában észlelünk. Ez felveti a kérdést, hogy akkor hol vannak. Ennek megválaszolására ideális a sötét galaxisok teóriája, hiszen, ha körülöttünk lévő törpegalaxisok nem bocsájtanak ki fényt, akkor ezért nem észlelhettük őket eddig.

A FAST J0139+4328 mindkét témakörben nagy előrelépést jelenthet. A további kutatások természetesen még megcáfolhatják az eddigi eredményeket — olvashatjuk a ScienceAlert cikkében. Viszont amennyiben beigazolódnak Xu csapatának a feltételezései, akkor újabb tudományos áttörések küszöbére léphet az emberiség.

Nyitókép: Shutterstock