Sci-fiből valóság: csillagkapuk kerültek Litvániába és Lengyelországba

Sci-fiből valóság: csillagkapuk kerültek Litvániába és Lengyelországba

Teleportálni még nem lehet, de biztosan feldobja a hangulatot a két város lakói között.


Valósággá vált az 1990-es és 2000-es évek egyik legnépszerűbb sorozatának, a Csillagkapunak ikonikus eszköze. Az 1994-ben bemutatott film, majd az abból elkészült szériában a csillagkapu nevet viselő portálokkal utaznak a szereplők a világűr különböző pontjaira.

Ezt most már – részben – a litván fővárosban, Vilniusban és a lengyelországi Lublinban is megtehetnek az ott lakók, annak ellenére, hogy nagyjából 600 kilométer választja el őket egymástól.

Az apró különbség annyi, hogy a most bemutatott eszközök „vizuális hídként" funkcionálnak, amelyek lehetővé teszik, hogy a két város lakói élőben lássák egymást a „túloldalról".

Portalcities

Mindezt egy hatalmas képernyő és több kamera segítségével. Az egyik installációt a Vilniusi pályaudvar mellé, a másik Lublin főterére rakták. Mindez öt évnyi fejlesztés eredménye, amelyet a Vilnius Gediminas Műszaki Egyetem mérnökei alkottak.

A tervek szerint a projekt itt nem áll meg, és a világ több pontjaira is helyeznek „Portálokat". A következő Reykjavík és London között lesz.