
Ki találta fel a cukorrudat? Az édes finomság igaz története
Járd végig velünk a cukorrudak eredetének történetét, a kezdetektől az ünnepi szimbólummá válásukig, amelyet a hagyományok, a legendák és egy csipetnyi kreativitás alakítottak ki.
A karácsonyhoz kötődő édességek közül talán csak a szaloncukor és a mézeskalács idézi fel annyira az ünnepi hangulatot, mint a cukorkarúd. Díszes csíkjaival és borsmenta ízével az ünnepek jelképe ez az édesség. De vajon honnan ered, és hogyan vált a karácsonyi szezon egyik legdominánsabb édességévé?
Honnan származik a cukorka?
A cukorkarudak valódi eredete kissé homályos, a történelmet jó adag legendával vegyíti. A kemény cukorka már évezredek óta létezik. A cukor költségei miatt ritka csemegének számított, amelyet különleges alkalmakkor és ünnepeken osztottak ki, vagy a gyerekek jó magaviseletének jutalmaként.
Egyházi feljegyzések szerint 1670-ben a németországi kölni székesegyház karnagya fehér cukorka rudakat osztogatott, hogy a nyugtalan gyerekeket csendben tartsa a karácsonyi istentiszteletek alatt. Az édességek sokáig tartottak, és lefoglalták a kis kezeket és szájakat, amíg azok nem énekeltek. Mivel aggódott, hogy helytelennek tűnhet az édességosztás a templomban, ezért a szimbolikus görbületet is hozzáadta, hogy a pásztorbotokra emlékeztessen.
A következő évszázadban a görbe cukorka rudak egész Németországban ünnepi hagyománnyá váltak, és a karácsonyfák kedvelt díszei lettek, amelyeket a gyerekek január 6-án, Epifánia után kaptak meg.
1847-ben August Imgard német-svéd bevándorló vitte át a hagyományt Amerikába, amikor az Ohio állambeli Woosterben cukorkarudakat akasztott a fára, és ezzel elindította a mai napig tartó trendet ott is.
A cukorkák mindig is borsmenta ízűek voltak?
Fotó: Unsplash
A cukorkarudakat a történelem során semmi mással nem ízesítették. Aztán a 20. századfordulóján − valószínűleg a népszerűsége miatt − borsmentaaromát adtak a cukorkákhoz.
Liz Smiley, a Brach's édességgyártó cég márkamenedzsere szerint az amerikaiak 49%-a még mindig a borsmentát tartja a kedvenc cukorkaízének, ezt követi a cseresznye (18%) és az áfonya (13%).
A cukorrudak mindig is csíkosak voltak?
A korai illusztrációkból kiderül, hogy a 19. század végén a cukorkák még egyszínű fehér színűek voltak. A piros csíkok csak az 1920-as években jelentek meg, amikor egy Bob McCormack nevű cukorkakészítő a Georgia állambeli Albanyban elkezdett kézzel pirosat csavarni a cukorkákba, hogy extra ünnepélyessé tegye azokat.
Egy népszerű legenda szerint a csíkok a Szentháromságot és Krisztus áldozatát szimbolizálják, ami abból az ötletből született, hogy Oliver Cromwell karácsonyi tilalma alatt titokban elismerjék a keresztényeket. McCormack cukorkái azonban kevésbé a vallásos karácsonyi hagyományokról, mint inkább az ünnepi hangulat terjesztéséről szóltak.
Hogyan fejlődtek a cukorrudak az évek során?
Bár még mindig a piros-fehér mentás cukorkarúd a standard, az édességipar felkarolta a modern trendeket is az ízek és a design tekintetében. Az ízek között ma már olyan lehetőségeket is találunk, mint a savanyú alma, a forró fahéj, a születésnapi torta, sőt, már gyártanak savanyúságosat és szalonnásat is!
A cukorrudak ma már színes mintákkal, szivárványos örvényekkel, csillogó kivitelben és népszerű karaktereket vagy logókat ábrázoló csomagolásokkal készülnek. Vannak már mini cukorkák nassolásra, óriás cukorkák díszítésre, aprított cukorkák sütéshez, sőt, más édességekkel töltött műanyag cukorkák is.
Forrás: Reader's Digest
Nyitókép: Unsplash