Diána és Károly az esküvőjükön

Diánának volt egy másik esküvői ruhája is, amiről még sosem hallottunk

Mindannyian ismerjük Diána hercegné csodaszép esküvői ruháját − de azt tudtad, hogy volt neki egy másik is?


Ha nem tervezel előre, akkor elbuksz. Elizabeth Emanuel tervező pedig semmiképpen sem hagyta volna magát elbukni, amikor felkérést kapott, hogy tervezzen menyasszonyi ruhát a 20 éves Diána Spencer számára Károly herceggel 1981-ben tartott esküvője előtt.

Kicsit neurotikus voltam, és arra gondoltam: »Mi lesz, ha valaki betör és ellopja a ruhát, vagy valami kiömlik, vagy tűz üti fel a fejét, vagy ellopják?« Úgyhogy arra gondoltam, hogy csinálok egy tartalék ruhát

− mesélt Emanuel a People-nek a 43 évvel ezelőtti esküvő előtti idegességéről.

És pontosan ezt tette ő és volt férje, David Emanuel: megtervezett, majd megvarrt egy olyan ruhát, amely nagyban különbözött Diána ma már ikonikusnak számító elefántcsontszínű csodájától, annak 7,5 méter hosszú fátylával és tiara kombinációjával.

Di\u00e1na \u00e9s K\u00e1roly esk\u00fcv\u0151je

Fotó: Profimedia

Csak arra gondoltam, hogy ha bármi történik, befejezzük, és készen lesz

− mondta Elizabeth a ruháról, amely fodros mandzsettával ellátott ujjakkal rendelkezett, és elhagyta a bonyolult, kézzel hímzett díszítéseket, amely a végleges ruhán megtalálható volt. Emellett sokkal fehérebb is volt, mint Diána elefántcsont színű ruhája.

Valószínűleg újrahasznosították, széttépték, kidobták, ki tudja?

− mondta Elizabeth a befejezetlen tartalékruháról.

Most a tervező régi vázlatok és miniatűrök segítségével életre keltette a ruhát, amely a virtuális interaktív Diána hercegné múzeumban lesz látható. Renae Plant, a múzeum igazgatója és kurátora elmondta az outletnek, miért kereste fel a leletet.

Soha nem láthattuk ezt a ruhát Dianán, és úgy gondoltuk, szép lenne elképzelni. A történelemre nem lehet árcédulát tenni

− mondta a tervről.

Di\u00e1na hercegn\u00e9 az esk\u00fcv\u0151i ruh\u00e1j\u00e1ban

Fotó: Profimedia

Évtizedekkel az esküvő, a pár 1996-os válása és Diána halála után sem csillapodott az érdeklődés minden iránt, ami Diána esküvőjéhez kapcsolódik. 2022-ben még egy négy évtizedes, az ünnepségről megmentett gyümölcskenyérdarabot is árverésre bocsátottak.

Elizabeth Emanuel ma már előszeretettel emlékszik vissza az esküvő előtti pillanatokra.

Hallottuk, ahogy az emberek odakint éljeneznek. Mindenki boldog volt és mosolygott. Tényleg egy mesebeli esküvő volt

− mondta.


Forrás: Glamour

Nyitókép: Profimedia