diana panorama interjú bbc 1995

Újabb botrány Diána legendás interjúja körül: a BBC ismét átverte az embereket?

Az 1995-ös Panoráma-beszélgetés már megjelenésekor óriási galibát okozott, az interjút övező botrány pedig mind a mai napig nem csitult.


A walesi herceg és Diána kapcsolata – most már tudjuk – a kezdetektől fogva rendkívül feszült és boldogtalan volt, majd miután 1992-ben bejelentették, hogy különköltöznek, nyilvánosan kezdtek egymás hűtlenségéről nyilatkozni. A legsötétebb titkok felszínre kerültek, ami természetesen a bulvár címlapok közkedvelt témájává vált, ezt pedig a szívek királynője meg is fejelte egy zavarbaejtően nyílt és őszinte interjúval. 1995. november 20-án sugározták a ma már legendásnak számító Panoráma-beszélgetést, amit sokan a múlt század legfontosabb tévés interjújának tartanak, melyben Diána elmondta, hogy mindig is tudott a herceg házasságtörő kapcsolatáról.

Hárman voltunk ebben a házasságban, szóval egy kicsit zsúfolt volt.

Botrány a botrányban. Az interjú ügye az utóbbi időben ismét a felszínre került, miután a hercegné öccse, Charles Spencer két éve bejelentette, hogy Martin Bashir hamisított bankszámlákat mutatott neki, amelyek arra utaltak – mint kiderült, valótlanul –, hogy az udvar két magas rangú tisztviselője a brit titkosszolgálatoknak szolgáltatott ki szaftos információkat Diánáról fizetség fejében.

2020 novemberében Tim Davie, a BBC főigazgatója független vizsgálatot indított a vádakkal kapcsolatban, miszerint a társaság piszkos trükköket alkalmazott, hogy magukénak tudhassák mérföldkőnek számító interjút.

Akkor azonban a BBC szóvivője úgy nyilatkozott, hogy Bashir nagyon rossz állapotban van a koronavírus miatt, ezért nem lehetett kihallgatni a csalásról.

A héten azonban egy bírósági meghallgatáson ismét górcső alá veszik azokat a vádakat, amelyek szerint a BBC elhallgatott dokumentumokat és félrevezette a nyilvánosságot Bashir egészségi állapotával kapcsolatban.

A BBC főnökei közötti e-mailekből kiderül, hogy rendszeres kapcsolatban álltak Bashirral. Az egyik ilyen levélben Richard Burgess, a BBC hírekért felelős igazgatója azt kérdezte az újságírótól, hogy van-e másolata az interjú utáni feljegyzéseiről. Az üzenetben pedig a következő állt:

Nagyon figyelek az egészségére, és nem akarom, hogy további stressznek tegye ki magát, de ugyanígy nem szeretném, ha hagynánk, hogy egy bizonyos narratíva kialakuljon, ha bizonyítéka van az ellenkezőjéről.

De azokról a jelentésekről is faggatta Bashirt, amelyek szerint állítólagos betegsége ellenére egy szórakozóhelyen látták.

Bashir válaszul pedig eldicsekedett a Diánával való jó viszonyáról:

Emlékszem, hogy a walesi hercegné kézzel írott nyilatkozatot adott, fejléces papírra, amelyben azt állította, hogy beleegyezett az interjúba anélkül, hogy bármilyen dokumentumot látott volna, és hogy semmilyen módon nem kényszerítették. Emlékeim szerint átadtam a levelet Steve Hewlettnek, a Panorama akkori szerkesztőjének, aki azt mondta, hogy a BBC széfjében fogják tárolni, ami feltételezésem szerint a Television Centre-ben volt

– majd hozzátette:

Sajnos, ostoba módon nem őriztem meg egy példányt, így nincs kéznél. Más levelezésem viszont megvan, különösen egy levél, amelyben arról beszél, hogy mennyire nagyra értékelte az interjút, és hogy szárnyakat adott neki.

Bashir válaszát azokra az állításokra is, miszerint ellátogatott egy éjszakai klubba, a Beeb által az információszabadságról szóló törvény (FOI) alapján közzétett e-mailekből törölték.

A BBC pedig visszautasít minden olyan feltételezést, amelyek szerint törvénytelenül jártak el.

(The Sun)