Egy dinoszaurusz

Sokkal katasztrofálisabb lehetett a dinoszauruszok kihalását okozó meteor, mint képzeltük

A 66 millió évvel ezelőtt becsapódott meteor köztudottan hatalmas pusztítást okozott nemcsak az adott helyszínen, hanem szerte a világon. Mindez borzalmasan hangzik, egy új kutatás viszont bebizonyította, hogy még az elképzeléseinknél is sokkal brutálisabb következményekkel járt a katasztrófa.


A kutatócsoport felfedezése teljes mértékben a véletlennek köszönhető, ugyanis nem terveztek ilyen témakörrel foglalkozni a munkájuk kezdetén. Feladatuk az volt, hogy a Texas államban található Brazos River közelében lévő ősi kagylók geokémiáját figyeljék meg. Azonban a munkafolyamatok közben néhány dolgozó mintát vett az ott található üledékből, majd a skóciai St. Andrews-i Egyetemre szállították, ahol kísérletezni kezdtek rajtuk.

A tesztek során nagyon különleges jeleket vettek észre a mintákon, ugyanis olyan tömegváltozáson mentek át a bennük felfedezett kénizotópok, melyek csak akkor keletkeznek, ha az adott anyag a levegőbe jutva ultraibolya sugárzással lép kölcsönhatásba.

„Ez csak két esetben fordulhat elő: vagy olyan légkörben, melyben nincs oxigén, vagy ha olyan sok kén van, hogy az nagyon magasra kerül az oxigéndús légkörben"

— olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

Az a tény, hogy ez a jelenség megfigyelhető a tenger alatt található kőzetekben, azt jelenti, hogy a dinoszauruszokat kiirtó becsapódás során sokkal több kén került a légkörbe, mint azt eddig bárki képzelte. A katasztrófát követően nagyjából 30 és 500 gigatonna közötti anyag juthatott a sztratoszférába. A kénfelhő az egész bolygót eltakarta a nap fénye elől akár több évszázadon keresztül, így hatalmas lehűlés következett be. Mindezek után a kén savas eső formájában hullott alá a magasból.

A mostani feltárások azt bizonyítják, hogy mivel a kén mennyisége sokkal nagyobb volt az eddig gondoltaknál, így lehetséges, hogy az éghajlatváltozás mértéke is meghalad minden korábbi felvetést.