Bipoláris zavar, emberi fej papírformából, benne szomorú és vidm arcot ábrázoló cetli

Ez a betegség nagyobb eséllyel okoz korai halált, mint a dohányzás

A bipoláris zavarban szenvedők négyszer-hatszor nagyobb valószínűséggel halnak meg idő előtt, mint azok, akiknek nincs ilyen betegségük, derül ki egy több ezer ember adatait összehasonlító tanulmányból.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a bipoláris zavar sokkal nagyobb mértékben növelte az illető halálozási kockázatát, mint a dohányzás, vagy bizonyos mértékig még az életkor is.

A kutatócsoport egy nagy, hosszú távú tanulmány, a Prechter Longitudinal Study of Bipolar Disorder nevű vizsgálat, valamint a Michigani Egyetem egészségügyi klinikáin gyűjtött anonim betegnyilvántartások adatait elemezte. Előbbi 1128 résztvevő megfigyelési adatait tartalmazta, ebből 847 küzdött bipoláris zavarral, 281 pedig nem.

Michigani Egyetem egészségügyi klinikáinak adatai 18 561 beteget tartalmaztak, melyből 10 735 küzdött bipoláris zavarral, és 7826 nem.

A Michigani Egyetem kutatói által elemzett két adatsor egyikében a bipoláris zavar diagnózisa hatszor nagyobb valószínűséggel jelentett halálesetet egy 10 éves időszak alatt, mint egy bipoláris zavarral nem küzdő személy esetében.

Összehasonlításképpen, ugyanebben a kohorszban 2,3-szor nagyobb volt a halálozási kockázat a 60 év felettiek körében, a korábban dohányzó emberek halálozási kockázata pedig 2,5-szer nagyobb volt, mint azoké, akik soha nem dohányoztak.

Melvin McInnis, a Prechter-programot vezető, Michigani Egyetem pszichiáterét elmondása szerint meglepte, hogy a bipoláris zavarban szenvedők esetében milyen magas volt a korai halálozás kockázata.

„Mindkét mintában azt találtuk, hogy a bipoláris zavar sokkal nagyobb kockázatot jelent a korai halálozás szempontjából, mint a dohányzás. Az évek során mindenféle programokat vezettek be a dohányzás megelőzésére és a szív- és érrendszeri betegségek tudatosítására, de a mentális egészséggel kapcsolatban még soha nem volt ilyen léptékű kampány.”

A bipoláris zavar a DSM-5-ben (A Mentális zavarok Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve) felsorolt hangulatzavar-diagnózisok kategóriája, amely olyan tünetegyüttesek leírására szolgál, amelyek súlyosan befolyásolhatják egy személy életminőségét.

A bipoláris zavarban szenvedő emberek több napig vagy hétig tartó, elkülönülő „magas” (mániás vagy hipomániás) és „mély” (depressziós) időszakokat élnek át, bár ezek az epizódok általában a normális hangulatú időszakok között jelentkeznek.

A mániás és depressziós epizódok is egyaránt kockázatot jelentenek az azokat átélő emberek számára, ami kihatással lehet az életükre. A mániás fázisban az eufória, az impulzivitás, a figyelemelterelés és az izgatottság érzései kockázatos és néha veszélyes döntések meghozatalára késztethetik az embereket, míg a depressziós az egészség és a higiénia háttérbe szorulhat, és nagyobb az önkárosítás és az öngyilkosság kockázata.

A tanulmány rávilágít arra a bipoláris zavarok közvetett hatásaira, amely akár 8-10 évvel is megrövidítheti az emberek élettartamát.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) 2021-ben vezető halálokokról szóló jelentése nem tartalmazott pszichiátriai betegségeket, melynek oka, hogy a bejelentett ok mindig a legközvetlenebb állapot (például szívbetegség, sztrók vagy májbetegség).

Eredményeik segíthetnek megszüntetni ezt a hiányosságot annak megértésében, hogy egy olyan pszichiátriai betegség, mint a bipoláris zavar, hogyan rövidítheti meg évekkel egy ember életét.

A balesetek például a vezető halálokok közé tartoznak, melyeknek a mániás epizódok alatt nagyobb a kockázata. A rák szintén vezető halálozási ok, és mivel a bipoláris zavarban szenvedő emberek akár 70 százaléka dohányzik (ami jóval magasabb, mint a világátlag 20 százalék), a dohányzással összefüggő rákos megbetegedések kockázata is magasabb.

Anastasia Yocum orvosbiológiai kutató és a tanulmány vezető szerzője szerint bár a bipoláris zavar soha nem fog a halotti bizonyítványon a halál fő okaként szerepelni, de közvetlen vagy másodlagos oka lehet a halálnak.

A Prechter-kohorszban például a bipoláris zavarban szenvedő személyeknél lényegesen nagyobb valószínűséggel fordult elő, hogy egyidejűleg más egészségügyi állapotok is fennálltak, köztük asztma, cukorbetegség, pajzsmirigybetegségek, magas vérnyomás, migrén és fibromyalgia.

„Többet kell tudnunk arról, hogy a bipoláris zavarban szenvedő embereknek miért van több olyan betegségük és egészségügyi magatartásuk, amely veszélyezteti az életüket és az élettartamukat, és többet kell tennünk társadalmanként, hogy segítsük őket abban, hogy egészségesebben éljenek, és hogy következetesen hozzáférjenek az ellátáshoz”

– fogalmazott McInnis.

(ScienceAlert)

Nyitókép: