Cigarettát gyújtó kezek sötétben

Új-Zéland a világelső dohányzási tilalom eltörlésére készül

Az ország kedden hatályon kívül helyezi azt a világelsőnek számító törvényt, amely megtiltja a dohányárusítást a jövő generációi számára.

A júliustól életbe lépő világ legszigorúbb dohányzásellenes szabályai megtiltották volna a dohányértékesítést a 2009. január 1. után születettek számára, valamint csökkentették volna a füstölt dohánytermékek nikotintartalmát, és több mint 90%-kal csökkentették volna a dohányárusítók számát, írja a Reuters.

Az októberben megválasztott új koalíciós kormány megerősítette, hogy a hatályon kívül helyezésre kedden sürgősségi eljárással kerül sor, így a korábban bejelentett terveknek megfelelően a nyilvánosság véleményének kikérése nélkül törölheti a törvényt.

Casey Costello egészségügyi miniszterhelyettes elmondta, hogy a koalíciós kormány elkötelezett a dohányzás visszaszorítása mellett, de más szabályozási megközelítést alkalmaz a dohányzás visszaszorítása és az általa okozott károk csökkentése érdekében.

Costello hozzátette, hogy a kabinet számára hamarosan benyújtott intézkedéscsomaggaé növelé a dohányzásról való leszokást segítő eszközök számát, és a fiatalok elrettentése érdekében szigorítanák a párologtatásra vonatkozó szabályokat is.

Az Új-Zélandon az egészségi állapotra gyakorolt várható hatása miatt erősen kritizált döntést azért is bírálták, mert attól tartanak, hogy nagyobb hatással lehet a maori és a pasifika népességre, a magasabb dohányzási arányú csoportokra.

Janet Hoek, az új-zélnadi University of Otago kutatója szerint a hatályon kívül helyezés szembemegy a szilárd kutatási bizonyítékokkal, figyelmen kívül hagyja a maori vezetők által erősen támogatott intézkedéseket, és fenntartja az egészségügyi egyenlőtlenségeket.

„A nagyszabású klinikai kísérletek és modellezési tanulmányok azt mutatják, hogy a jogszabály gyorsan növelte volna a leszokási arányt a dohányosok körében, és sokkal nehezebbé tette volna a fiatalok számára a dohányzás elkezdését”

– fogalmazott.

Nyitókép: Unsplash