Doris Duke dohány- és villamosenergia-társaság örökösnő, a világ egyik leggazdagabb embere

55 év után derülhet ki, hogy a legendásan gazdag dohányipari örökösnő megölte egy alkalmazottját

Újra vizsgálatot indították Eduardo Tirella halála ügyében, melyről eddig úgy tudtuk, véletlen baleset okozta.


Tirella a híresen gazdag, dohány- és villamosenergia-társaság örökösnője, Doris Duke alkalmazottja volt, akit főnöke 1966-ban halálra gázolt a Rough Point-i kúriájához vezető úton Newportban. A rendőrségnek akkor eszébe sem jutott megkérdőjelezni Duke állítását, miszerint véletlen ütötte el a férfit.

Nemrég azonban egy állítólagos szemtanú jelentkezett, aki másképpen emlékszik vissza a történtekre. Bob Walker azután jelentkezett a rendőrségen, miután nemrég olvasta Peter Lance újságíróHomicide at Rough Point (Gyilkosság Rough Pointnál) című könyvét. Walker nem sokkal később interjút adott Lance-nek az 55 éve történt eseményekről, melyek idején 13 éves volt.

A Vanity Fair által közölt videóinterjúban a most 68 éves Walker azt mondja, apja tanácsára nem ment el annak idején a rendőrségre, aki féltette fiát. Az apa szerint Duke „romlott ember" volt, akinek „jó néhány gátlástalan alakkal volt közelebbi ismeretségben".

Walker elmondása szerint épp a Rough Point-i kúriánál biciklizett el, amikor két ember hangos vitatkozására lett figyelmes.

„A következő dolog, amit hallottam, egy motorzúgás, a csapódás, egy ember üvöltése, egy enyhe tolatás hangja, motor lassulása, szünet a sikításban, egy ember, aki újra sikítani kezd, a motor felzúgása megint, majd a férfi sikolya rémületté változott: „Neeeeeee!", majd egy újabb ütközés"

mondta.

Amikor odaért a helyszínre, látta, hogy Duke kiszáll az autóból és megmozdítja a holttestet, hogy Walker ne lássa. A fiú megkérdezte, tud-e segíteni, hívja-e fel a rendőrséget, de Duke azt kiabálta, hogy menjen el.

Tirella több éve tervezőként dolgozott Duke-nál. Halála napján a pár elvitte az autót, hogy megnézzen egy műtárgyat Lance könyve szerint, de Duke állítólag dühös volt Tirellára, amiért azt mondta neki, otthagyja, hogy díszlettervező legyen Hollywoodban.

Duke néhány nappal később a rendőrségnek azt mondta, Tirella vezetett, de amíg kiszállt az autóból, hogy kinyissa a birtok hatalmas kovácsoltvas kapuit, ő ült a kormány mögé, hogy behajtson. Elmondása szerint az autó ekkor hirtelen „előreugrott", mely a rendőrségi jelentés szerint Tirellát a kapuhoz szorította. Walker ezzel szemben két ütközést hallott, ráadásul az általa elmondottak megegyeztek egy rendőrségi nyomozóéval, aki arra a következtetésre jutott, hogy Duke egyszer elütötte Tirellát, amitől a férfi a kocsi motorháztetőjére került, majd amikor leesett, Duke ismét elgázolta. Az autóra végül az utca túloldalán találtak rá oldalra dőlve, ahol állítólag nekiütközött egy kerítésnek és a fának.

A newporti rendőrség nemrég e-mailben közölte Lance-szel, hogy újravizsgálják az ügyet, annak ellenére, hogy Duke 1993-ban meghalt.