lady carnarvone s kutyaja a highclere kastely előtt

Modern üzletasszony a Downton Abbey kastélyának igazi grófnője

A kosztümös filmek rajongóinak már csak pár hónapot kell várni a Downton Abbey folytatására, A New Era bemutatására. Addig is pillantsunk bele, milyen egy 21. századi grófnő élete a 300 szobás, gyönyörű Highclerekastélyban, ahol a sorozatot is forgatták.

Az első világháború előtti brit arisztokrácia mindennapjait bemutató Downton Abbey hat évadon át futott, bezsebelve minden fontos díjat, az 2019-ben bemutatott filmet is imádta a közönség, így a folytatás nem maradhat el. A Crawley család történetének kulisszáját az 1200 éves hampshire-i Highclere kastély adja, amely ma múzeumként működik, egyúttal egy igazi grófi család otthonául szolgál.

1200 év alatt sok minden megtörtént

highclere kastely egyik diszes szobaja

Fotó: GettyImages

A kastély közel 800 éven keresztül a winchesteri püspökség tulajdonában volt, majd miután a 17. században átkerült Carnarvon grófjainak kezébe, két nagy rekonstrukción alakult ki az épület mai képe. Az első világháborúban katonai kórházként működött, a második világháborúban pedig a Londonból kimenekített gyerekeknek nyújtott menedéket a patinás ház.

A 6000 hektáros birtokon található 300 szobás kastélyt manapság napi 1500 látogató keresi fel, hogy betekintést nyerhessen a Downton Abbey világába, miközben megmássza a ház 10.000 lépcsőfokát.

Ma már nem a teázgatásról szól a grófnők élete

lady carnarvon es kutyaja a highclere kastely ablakaban

Fotó: GettyImages

A korábbi évszázadok grófnőit úgy képzeljük, hogy drága étkészletből finomakat ettek-ittak, olvasgattak, levelezgettek, társasági összejöveteleken, piknikeken, teadélutánokon vettek részt. Azonban a 21. században egy 6000 hektáros birtokot és egy 1200 éves kastélyt fenntartani már nem ilyen tevékenységeket igényel.

A jelenlegi tulajdonos, Carnarvon 8. grófnője, hétköznapi nevén Fiona Aitken aktív szerepet vállal a kastély életében. A Downton Abbey helyszíneként a forgatási díjakból, majd a hype-ot követő turizmusból jókora bevételre tett szert, melyből felújíttatta a kastély épületét, izgalmas turisztikai célpontot létrehozva benne.

A grófnő leginkább a múzeum ügyvezető igazgatójaként tekint magára, aki emellett ingatlankiadással foglalkozik, könyveket ír, és lótakarmányozási céget vezet. Állítása szerint a szobájában álló táblán 40-tételes a to do lista a következő néhány hónapra. A sok teendő miatt precízen be vannak osztva a napjai, hétfő reggel a kastély karbantartóival egyeztet, a kedd reggelét a közösségi médiára szánja, és így tovább, amíg valami közbe nem jön. Egy ilyen idős épületnél azonban időnként kiugranak a csontvázak a szekrényből, máskor bámulatos felfedezésekre bukkannak, mint egy tiszafa, melyet 1000 évesre becsülnek, vagy a nemrég feltárt 12. századi templom az ingatlan mögött.

Cselédlányok a padláson, gin a gyógynövényeskertből

Carnarvon grófnője állandóan fejleszti a szolgáltatásokat, s olykor nem várt akadályokba ütközik. A Downton Abbey világából kiindulva egy olyan sétát tervezett a kastélyba, mely bemutatja, hogyan élhettek a cselédek annakidején. A padlástér helyiségeinek átalakításakor azonban kiderült, ereszt a tető, így a program kialakításának költsége a tetőjavítás összegével, 60 ezer fonttal ugrott meg.

A történelmi témájú könyvek kiadása és a Downton Abbey-rajongóknak kínált szolgáltatások mellett a Highclere Castle Gin piacra dobásával is nagyot gurított Carnarvon grófnője: tucatnyi díjat besöpört az itallal, melynek lila színe a winchesteri bíborosok reverendáját idézi. A kastély korábbi tulajdonosainak emlékére újraélesztette gyógynövényeskertjüket is, melynek termései immár ginbe kerülve ápolják a testet és a lelket.

Amit eddig a legújabb filmről tudunk

a downton abbey szereploi

Fotó: IMDB

A következő Downton Abbey-filmről pedig itt írtunk, ahol a film legfrissebb előzetesét is megmutattuk, elárultuk a premier dátumát, illetve az is kiderült, mi lesz a sztori középpontjában.


Szöveg: Tóbiás Lilla
Nyitókép: GettyImages