3D-s illusztráció rákos sejtekről

Egy új kezelés napok alatt kiirtja a petefészek- és vastagbélrákot az egerekben

Egy egereken végrehajtott, új típusú, kísérleti rákkezelés lenyűgöző eredményeket hozott: az állatokban mindössze hat nap alatt felszámolták az előrehaladott stádiumú petefészek- és vastagbélrákot.


Az új terápiát egyelőre csak egereken tesztelték, a korai jelek azonban ígéretesek, és az év végére megkezdődhetnek az emberi klinikai kísérletek is, írja a Sciencealert.

A kezelés során apró „gyógyszergyári" gyöngyöket ültetnek a szervezetbe, amelyek folyamatos, nagy dózisú interleukin-2-t (IL2) juttatnak a szervezetbe – egy természetes vegyületet, amely a fehérvérsejteket a rák elleni küzdelembe vonja be

„Mi csak egyszer adjuk be, de a gyógyszergyárak minden nap ott állítják elő az adagot, ahol szükség van rá, amíg a rák meg nem szűnik. Miután meghatároztuk a megfelelő dózist , a petefészekrákos állatok 100 százalékában és nyolcból hét vastagbélrákos állatban sikerült kiirtani a daganatot”

– mondja Omid Veiseh, a texasi Rice Egyetem biomérnöke.

Az interleukin-2 az immunrendszert kiváltó fehérjék egy csoportjába, az úgynevezett citokinek közé tartozik. Bár a citokineket már használják a rákgyógyításban a melanoma és a vesekarcinóma kezelésére, a tudósok problémája az, hogy a citokineket úgy érjék el, hogy hatékonyan harcoljanak a daganatok ellen, ugyanakkor elkerüljék, hogy a szervezet más részein veszélyesen magas szintű gyulladás alakuljon ki, ami drámai mellékhatásokat okoz.

Ebben a vizsgálatban a gyöngyöket a hashártyába, a beleket, petefészkeket és más hasi szerveket körülvevő zsákszerű bélésbe helyezték. Ez lehetővé teszi, hogy a gyógyszerek a rákot célozzák meg anélkül, hogy a szervezetet térfogat vagy súly szempontjából megterhelnék.

Az interleukin-2 dózisa, amelyet ezek a gyógyszergyárak adnak, túl mérgező lenne, ha infúzión keresztül juttatnák be, itt azonban működik, mert a magas koncentráció a daganatra összpontosul. A fehérje koncentrációja a test más részein a vizsgálatok szerint körülbelül 30-szor alacsonyabbnak tűnik, mint a tumor közelében.

Minden egyes gyöngyszemnek van egy hidrogélből készült külső sejtje, amely a citokintermelő sejteket védi a támadástól. Ezeket a gyöngyöket a környező immunrendszer idegen tárgyként ismeri fel, de nem közvetlen fenyegetésként, ami lehetővé teszi számukra, hogy elvégezzék a munkájukat, ezután pedig beprogramozhatók az automatikus kikapcsolásra.

Azt találtuk, hogy az idegen testek reakciói biztonságosan és robusztusan kikapcsolták a kapszulákból származó citokin áramlását 30 napon belül. Azt is megmutattuk, hogy biztonságosan be tudunk adni egy második kezelést, ha a klinikán szükségessé válna"

– mondja Veiseh.

A gyógyszergyári gyöngyök potenciálisan a test máshol lévő rákos megbetegedéseihez is alkalmazhatók, amennyiben van olyan bélés, ahol elhelyezhetik őket, és a kutatók szerint különböző típusú gyógyszerek adagolására lehet őket finomítani. Ez egy rugalmas és egyben innovatív rendszer, ráadásul az itt használt gyógyszereket a klinikai vizsgálatok során már biztonságosnak minősítették, ami felgyorsíthatja a folyamatot.

„Ebben a tanulmányban kimutattuk, hogy a „gyógyszergyárak" lehetővé teszik az interleukin-2 szabályozható helyi beadását és a daganatok kiirtását több egérmodellben, ami nagyon izgalmas. Ez erős indoklást ad a klinikai teszteléshez”

– fogalmazott Amir Jazaeri, a Texasi Egyetem nőgyógyászati onkológia és reproduktív orvostudomány professzora.

Nyitókép: Shutterstock / fusebulb