egy nő egyedül utazik és a telefonján épp zenét hallgat, mellette a hátizsákja

5 jótanács, ha végre belevágsz idén egy szóló utazásba

Az új év kezdete tele van nagyszabású utazási tervekkel és ünnepélyes fogadalmakkal, például hogy végre megteszed azt az utat, amit évek óta tervezgetsz. Sokak számára ez az első szólóban történő utazást jelenti.


Ijesztő gondolat lehet egyedül nekivágni és új helyre utazni, ahol senkit sem ismersz. De még ha ez elsőre negatívumnak is tűnhet, valójában pont ettől olyan nagyszerű a szóló utazás. Azt csinálsz, amit akarsz, és senki másnak nem tartozol felelősséggel.

Ha már gondolkodtál az első szóló utazásodon, de félsz megkockáztatni, adunk neked egy kis önbizalmat, és pár tanácsot, hogy bátrabban indulj neki.

​1. Kezdd kicsiben!

Felmerülhet benned a késztetés, hogy rögtön egy nagyot lépj, és például egy hónapon keresztül egyedül vonatozd körbe Európát. De ha egy kicsit ideges vagy az egyedül utazástól, először inkább egy rövidebb utat tervezz!

​2. A hostelek a legjobb barátaid

Utazás közben nagyszerű új emberekkel találkozhatsz, és erre nincs könnyebb hely, mint egy hostel. Ráadásul ez egy költségkímélő megoldás is, ha nincs kivel megosztanod az Airbnb költségeit. Ajánljuk a Hostelworld nevű honlapot, hogy megtaláld a tökéletes helyet. Csak rákeresel a városra a tervezett dátumokkal, és máris megkapod az összes elérhető hostel lehetőséget. A foglalás előtt mindenképp olvasd el a leírásokat és a véleményeket, hogy megbizonyosodj arról, hogy ez az a fajta hangulat-e, amit keresel.

Ha úgy döntesz, hogy szállodában vagy Airbnb-ben maradsz a nyaralásod teljes időtartamára, de szeretnél mégis találni embereket, akikkel együtt lóghatsz, akkor érdemes kipróbálnod a Meetup alkalmazást, melynek segítségével értesülhetsz a városban zajló eseményekről, és kapcsolatba léphetsz más emberekkel.

​3. Mondj nemet!

egy n\u0151 a tengerparton egyed\u00fcl

Fotó: Getty Images

Az egyedül utazásban az a csodálatos, hogy azt csinálhatod, amit te akarsz. Ez azt jelenti, hogy nem kell bűntudatot érezned amiatt, hogy a medence mellett henyélsz ahelyett, hogy a helyi turistalátványosságokat járnád be. Ismerd meg a világot, de soha ne érezd magad bűnösnek, ha nemet mondasz!

​4. Van egy ünnepi romantika

Az egyéni utazások remek alkalmak arra, hogy megélj egy kis izgalmat, romantikát, az elvárások teljes hiányával. Az ember nyaralás közben − és különösen akkor, ha egyedül utazik – egy felszabadultabb önmagát adja. Szóval menj el arra a randira, vedd fel a szemkontaktust azzal a jóképű idegennel, majd táncold végig az éjszakát!

​5. Hogy kerüld el a zsebtolvajokat,?

Az egyéni utazás nem csak pörgős románcokból áll. A lopás veszélyét érdemes komolyan venni.

Először is, legyen egy vészhelyzeti terved. Vigyél magaddal egy tartalék telefont és egy második bankkártyát, majd hagyd ezeket a szállásodon, így ha meg is történik a baj, nem kaszálnak el teljesen. Az is jó ötlet, ha e-mailben elküldöd magadnak a fontos dokumentumok, például az útleveled és a foglalási adatokat beszkennelve, amelyekre szükséged lehet. Továbbá vegyél egy övtáskát! Ha hostelben szállsz meg, mindenképpen vigyél magaddal lakatot, hogy biztonságban tudd értékeidet.

Forrás: Euronews

Nyitókép: Getty Images