Egy világító villanykörte

Tudósok rájöttek, hogyan lehet a levegőből elektromosságot nyerni

A fenntartható energiaforrások kutatása a mai világ egyik leglényegesebb témaköre. Most egy kutatócsoport tagjai világmegváltó felfedezést tettek. Rájöttek, hogyan tudnak elektromos áramot alkotni a levegőből.


A felfedezés hátterében álló kutatást a Monash Egyetem kutatói végezték. Végül a Huc nevű enzimet a Mycobacterium smegmati nevű, meglehetősen gyakori talajbaktériumból nyerték ki. Ez képes a levegőben található részecskéket elektromos árammá alakítani, melyet egy energiacellában összegyűjtve alkalmazhatna az emberiség.

„Egy ideje már tudjuk, hogy a baktériumok a levegőben lévő hidrogénnyomokat energiaforrásként használhatják fel a növekedésükhöz és túlélésükhöz, többek között az antarktiszi talajban, vulkáni kráterekben és az óceán mélyén. De azt, hogy ezt hogyan csinálják egészen mostanáig nem tudtuk”

— mondta Chris Greening professzor, a tanulmány egyik szerzője.

A Huc felfedezéséhez a kutatóknak fejlett feltérképezési technológiát kellett alkalmazniuk a baktérium szerkezetében. Az eddigi elképzelések szerint, amennyiben az enzim koncentráltabb hidrogénnel van ellátva, akkor sokkal több elektromos áramot termelhet.

A közeljövőben sajnos nem valószínű, hogy elkészül a szükséges technológia a Huc alkalmazásához. Ellenben szakértők szerint elképzelhető, hogy egy nap végre ilyen energiacellák alkalmazásával működtethetjük eszközeinket és elektromos berendezéseinket.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism