![Két érett, pöttyös banán sötétkék háttéren](https://in.hu/media-library/eyJhbGciOiJIUzI1NiIsInR5cCI6IkpXVCJ9.eyJpbWFnZSI6Imh0dHBzOi8vYXNzZXRzLnJibC5tcy8yOTc4OTUwMS9vcmlnaW4uanBnIiwiZXhwaXJlc19hdCI6MTc5ODM4ODI1OX0.mQuEn0Mm--Slis76btl3vJDgO6Uo5yd5dQVHVgYLhyA/image.jpg?width=1200&height=600&quality=85&coordinates=0%2C83%2C0%2C84)
A banánfoltok segíthetnek az élelmiszer-pazarlás kezelésében
A Floridai Állami Egyetem kutatócsoportja új módszert dolgozott ki a banán foltos mintázatának szimulálására, amely új betekintést nyújt abba, hogyan barnul meg ez a gyümölcs az idő múlásával. Sok gyümölcs megbarnul, ha felvágják, megsérül, vagy hosszabb ideig tárolják, ez a levegő és az enzimatikus reakciók hatására következik be.
Ez a folyamat becslések szerint 50 millió tonna élelmiszerhulladékhoz vezet, mivel a boltok és a fogyasztók a banán gyümölcseit kinézetük miatt kidobják.
„2019-re a banán teljes termelése 117 millió tonnára becsülhető, ami a világ egyik vezető terményévé teszi. Amikor a banán érik, számos sötét foltot képez, amelyek a legtöbb ember számára ismerősek, és amelyeket gyakran érettségjelzőként használnak. Azonban az a folyamat, ahogyan ezek a foltok kialakulnak, növekednek, és az ebből eredő mintázatuk egészen mostanáig kevéssé volt ismert”
– idézi Oliver Steinbockot, a kutatás vezető szerzőjét a Phys.
Steinbock Qingpu Wang és Pamela Knoll társszerzőkkel együtt, time lapse videók segítségével tanulmányozta, hogyan alakulnak ki és fejlődnek a foltok az idő múlásával.
A héj oxigénkoncentrációját és barnulási fokát figyelembe vevő nemlineáris reakció-diffúziós modell alkalmazásával azt találták, hogy a foltok egy kétnapos ablakban jelennek meg, gyorsan kitágulnak, majd titokzatosan elakadnak.
A csapat ezután a foltok megakadásának kiváltó okát vizsgálta, ami a barnulási folyamat enyhítésére irányuló stratégiákat javasol, amelyek a genetikai módosításokkal és a gyümölcs hűtött tartályokban vagy módosított légkörben történő tárolásával versenyezhetnek.
Megállapították, hogy a foltok kialakulása lelassítható azáltal, hogy csökkentik az oxigénszintet az apró képződési helyeken.
„A gyümölcsök barnulása továbbra is komoly kihívást jelent az élelmiszeripar számára. Tanulmányunk a banánfoltosodás olyan modelljét kínálja, amely képes fizikai értelemben vett kontextusban megragadni a kialakulásukat, és amely alkalmazható az élelmiszerpazarlás mérséklésére irányuló eljárásokban”
– összegezte Steinbock.
Nyitókép: Shutterstock
- 5+2 olcsó és ingyenes mód, amivel segíthetünk a bolygónkon - IN ›
- Ezt az ételt is drágábban esszük a Balatonon idén nyáron - IN ›
- Ezek a világszintű éhezés általános okai és a megoldása - IN ›
- Öt praktikus módszer az élelmiszer-pazarlás csökkentésére - IN ›
- 6 édes nassolnivaló, ami még egészséges is - IN ›
- Ez az 5 legmagasabb cukortartalmú gyümölcs - IN ›
- 3 radioaktív élelmiszer, ami nálad is megfordulhatott már - IN ›