Homok szemek egy fehér háttér előtt

A tisztított homokrészecskéknek elhízás elleni hatásuk van

Korábbi tanulmányok során már találtak arra utaló jeleket, hogy a tisztított homokrészecskék hasznosak lehetnek az elhízás ellen. Most egy kutatócsoport az emberi bélrendszer szimulációjával tesztelte az elméletet, melynek köszönhetően meglepő eredményekre figyeltek fel.


A jelenlegi kutatás fő célja, hogy minden potenciális változót kiszűrjenek azért, hogy megértsék ennek az anyagnak a tényleges súlycsökkentő hatásait. A tisztított homokból készült porózus szilícium-dioxid-részecskékről megerősítették, hogy akadályozhatják az emésztési folyamatokat — olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

Egy 2014-es vizsgálat során a szakértők megállapították, hogy a tesztelés alá vetett egereknek ténylegesen csökkent a súlygyarapodásuk és a teljes testzsírszázalékuk is, ha porózus szilícium-dioxid-részecskéket is kaptak az étrendjük mellé. Fontos megállapítása volt annak a kutatásnak, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni a szemcsék relatív méretére és formájára, ugyanis ezek módosítják az emésztési teljesítményt a vékonybélben.

2020-ban tovább folytatták a méréseket, akkor viszont már 10 egészséges, viszont elhízott páciens együttműködésével. A kísérletek végére az alanyoknak csökkent a vércukorszintjük és a vér koleszterinszintjük, melyek ha magasak, akkor számos betegség ismert okozói lehetnek.

A mostani tanulmány szerzői az eddig kinyert adatokat felhasználva 13 különböző formájú, méretű és felületi kémiai összetételű részecskéket juttattak olyan eszközökbe, melyek egy ember gyomrát és bélrendszerét szimulálták. A szakértők a hat és tíz nanométer közötti pórusszélességű szilícium-dioxid-mikroszemcséket találták a leghatékonyabbaknak.

Néhány tipp a gyorsabb fogyáshoz:

Mint kiderült, sokkal bonyolultabb a téma, mint azt korábban elképzelték. Ha egy szemcse elég nagy volt a keményítőemésztés gátlásához, akkor már meghaladta azt a méretet, melyen a zsíremésztéshez kapcsolódó enzimeket még befogadhatta. Emellett úgy tűnik, hogy a homokszemcsék az emésztett és az emésztetlen tápanyagokat is felszívták még a véráramba kerülésük előtt.

A tanulmány szerzői elismerték, hogy az alkalmazott modelljük túlságosan egyszerű volt az emésztőrendszerben lezajló folyamatok tökéletesen imitálásához. A mostani eredmények megismétléséhez és további információk kinyeréséhez új kutatásokra és kísérletekre lesz szükség.

Nyitókép: Shuttertsock