A Hold

Pár éven belül már élhetünk és dolgozhatunk a Holdon a NASA szerint​

A Nemzetközi Űrállomás nemrégiben sikeresen elindította legújabb holdrakétáját, mely egyelőre még utasok nélkül kerüli meg az égitestet, a jövőben viszont számos éles küldetést terveznek vele. A NASA szakértői szerint elképzelhető, hogy az emberiség már aktívan jelen lesz a Holdon pár éven belül.


Az Artemis 1 nevű küldetés keretein belül a NASA a nagy teljesítményű Space Launch System rakéta segítségével indította el az Orion űrhajóját. A kilövést sokkal korábbra tervezték, azonban sajnálatos körülmények következtében kétszer is halasztani kellett. Még az indítást megelőző héten is voltak pletykák az újabb eltolásról, hiszen egy hurrikán hatásai megrongálhatták az eszközöket.

Szerencsére nem került sor ilyesmire, így a küldetés elstartolhatott. A kilövést élőben lehetett figyelni, az ehhez kapcsolódó cikkünket pedig itt lehet elolvasni. Az űrhajó jelenleg nem szállít utasokat, hiszen az első cél az, hogy a szakemberek meggyőződjenek a hajó biztonságosságáról — olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

Ezt követően ez a misszió lehet az első 50 év után, mely embereket szállít a Holdra. Többek között az is tervben van, hogy a jövő legénységében jelen legyen az első színes bőrű ember, illetve az első nő is, aki a planétára léphet. A távlati célok között szerepel, hogy 2030-ra az emberiség már aktívan jelen legyen az égitesten, ehhez pedig egy élhető bázist kell ott kialakítani.

Howard Hu, aki a NASA Orion holdi űrhajó programjának vezetője, így nyilatkozott:

„Embereket fogunk küldeni a felszínre, akik ott fognak élni és tudományos munkát végezni."

Az elképzelések szerint a hajó a Hold déli oldalán landol majd a legénységével, ahol körülbelül kezdésképp egy hetet töltenek majd el vizet, vagy arra utaló apró jeleket kutatva. Amennyiben sikerrel járnak, akkor a folyadékot onnantól a Mars felé tartó rakéták üzemanyagaként használhatják.

Ennek köszönhetően nem csak a holdunkon lenne létesítve az első ilyen kutatóállomás és telephely — ahol különböző vizsgálatokat végezhetnek és bányászhatnak —, de az első jelentős lépést is megtehetik a mélyűr felfedezéséhez.