Emma Watson, Ruper Grint és Daniel Radcliffe

Újabb botrányok a Harry Potter stábjában — Emma Watson megszólalásától hangos az internet

A BAFTA-díjkiosztó ceremónia idén sem telt eseménytelenül, hiszen a rengeteg vörösszőnyeges megjelenés mellett még Vilmos herceg is felbukkant virtuálisan, Emma Watson megszólalásától pedig hangos az internet. Vajon mennyi burkolt jelentése volt monológjának, és kit akart vele megsérteni?


A díjátadó során az est házigazdája, Rebel Wilson színpadra szólította a klasszikussá vált Harry Potter filmek világhírű szereplőjét Emma Watsont, a megnevezéshez azonban humorosan hozzáfűzte, hogy Watson feministának vallja magát, pedig mindenki tudja, hogy valójában boszorkány.

A közkedvelt színésznő így reagált a váratlan megszólításra:

„Az összes boszorkány miatt vagyok itt."

A rajongók és az esemény követői gyorsan összekötötték a megszólalását J. K. Rowling transzneműek jogairól tett megjegyzéseivel. A rendezvényen a frappáns riposztot hatalmas tapsvihar és éljenzés fogadta, a közösségi oldalakon azonban megoszlanak a vélemények. Sokak szerint Watson egyértelműen és dicséretre méltóan kiállt a transzneműek mellett, mások viszont nehezményezték, hogy szándékosan akarta beárnyékolni egykori munkaadóját.

A Harry Potter-könyvek szerzőjének transzjogokkal kapcsolatos nézeteit 2020 óta övezik viták, amióta elsőnek fejtette ki véleményét a témával kapcsolatban. Akkoriban a filmek szereplői közül is sokan felszólaltak, többek között a Hermione Grangert megformáló színésznő is.

„A transz emberek azok, akiknek mondják magukat, és megérdemlik, hogy úgy éljék az életüket, hogy nem kérdőjelezik meg őket állandóan, vagy mondják nekik, hogy nem azok, akiknek mondják magukat. Szeretném, ha a transz követőim tudnák, hogy én és sok más ember a világon látunk, tisztelünk és szeretünk titeket azért, akik vagytok"

— olvashatjuk Emma Watson véleményét a Marie Claire cikkében.

A ceremónia után többen felszólaltak Rowling védelmében a közösségi platformokon, mások pedig Watson színészi karrierjét és saját véleményét óvták a rosszindulatú kommentek ellen. A vita kétségtelenül tovább folytatódik.


Nyitókép: Instagram/watson.lynch.wright