Percekig tartó vastapssal jutalmazta a közönség Enyedi Ildikó új filmjét

Percekig tartó vastapssal jutalmazta a közönség Enyedi Ildikó új filmjét

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Enyedi Ildikó legújabb filmje bekerült a 74. cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába. A feleségem történetének világpremierje július 14-én volt, a közönség pedig a vártnál is jobban fogadta.


A cannes-i Fesztiválpalota 2300 férőhelyes Lumiere nagytermében telt ház előtt mutatták be telt hát előtt mutatták be az Arany Medve-díjas rendező Füst Milán-adaptációját, mely további 23 művel verseng az Arany Pálmáért.

A cannes-i hagyományoknak megfelelően a világpremier a film alkotói felvonultak a vörös szőnyegen, ahol – a fotósokon kívül – a fesztivál elnöke Pierre Lescure, valamint Thierry Frémaux művészeti igazgató köszöntötte őket.

Enyedit, a film főbb szereplőit – Gijs Nabert, Louis Garrelt, Sergio Rubinit és Luna Wedlert –, valamint a magyar stábot már a teremben helyt foglaló nézők is állva köszöntötték.

A film francia női főszereplője, Léa Seydoux azonban nem tudott részt venni a díszbemutatón, miután a közelmúltban koronavírussal diagnosztizálták. Ő jelenleg Párizsban van karantén alatt.

A vetítést követően a nézők ismét felálltak, majd több mint öt percig tartó vastapssal köszöntötték az alkotókat, akik szintén állva hálálták meg a pozitív fogadtatást. Az Oscar-jelölt magyar rendező meghatottan mondott köszönetet a színészeknek, valamint a filmen dolgozó további művészeknek.

„Nagyon köszönöm, hogy itt lehetek önökkel együtt, a film legelső vetítésén. Nagyon-nagyon meg akartunk csinálni ezt a filmet, a teljes szívünket beleraktuk. És most útjára indul"

A féltékenység és a szerelmi kétkedés természetrajzát bemutató, csaknem háromórás, nagyszabású, kosztümös, angol nyelvű film Füst Milán több mint húsz nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra jelölt A feleségem története című regényének adaptációja.

A Budapesten, Fóton, Hamburgban és Máltán forgatott alkotásban Störr kapitányt Gijs Naber holland színész alakítja, feleségét, Lizzyt pedig Léa Seydoux francia színésznő. A többi szerepben Louis Garrel, Josef Hader, Ulrich Matthes, Udo Samel, Jasmine Trinca és Luna Wedler, a magyar színészek közül pedig Funtek Sándor, Rujder Vivien és Hajduk Károly látható.

A feleségem története gyártását a Nemzeti Filmintézet 1,15 milliárd forinttal támogatta, az alkotás a német-francia Arte, az olasz RAI, az RTL Klub, az Eurimages és a Kreatív Európa Média közreműködésével készült.

A feleségem története a tervek szerint ősszel kerül a magyar mozikba, a Mozinet forgalmazásában.

MTI