A Mars

Ez a Marson rögzített rengés erősebb volt, mint minden korábbi együttvéve

A Marsról nagyon sokáig azt hitték, hogy szeizmikusan teljesen néma, így nincsenek rajta földrengéshez hasonló történések. Ezt az InSight nevű egység kutatásai cáfolták, idén pedig egy akkora rengést észleltek a segítségével, mely minden korábbi esemény összesített erősségét meghaladta.


A Mars és a Föld több szempontból is hasonlít egymásra — nem véletlenül kutatják ekkora lendülettel, mint lehetséges, életre alkalmas planétát — ám vannak lényeges különbségek közöttük. Többek között meg lehet említeni azt is, hogy a vörös bolygónak nincsenek tektonikus lemezei, se összefüggő, globális mágneses mezője. Ezek a tulajdonságai keltették azt a gyanút, hogy annak a planétának a belsejében nem sok minden történik, így teljesen néma.

Az InSight nevű kutatóegység a Cerberus Fossae régió területén tartózkodik, ahol felméréseket végez a Mars felszíne alatti történésekről. Munkájának hála az emberiség több száz rengésre lett figyelmes a Marson. Ez azt bizonyítja, hogy a bolygó igenis szeizmikusan aktív, hiszen dübörög és erőteljes hatásai vannak a felszínen.

Az korábbi legerőteljesebb marsi rengés rekordját 2021 augusztusában mérték és 4,2-es erősségű volt. Ezt egy idei felfedezés döntötte meg a maga 4,7-es erősségével. További különlegessége, hogy nagyjából tíz órán keresztül érezhető volt a hatása. John Clinton — szeizmológusa — így nyilatkozott a felfedezésről:

„Ennek az egy marsrengésnek a felszabaduló energiája megegyezik az összes eddigi marsrengés összesített energiájával, és bár az esemény több mint 2000 kilométerre volt, az InSight által rögzített hullámok olyan nagyok voltak, hogy szinte telítették a szeizmométerünket.

Először sikerült azonosítanunk a kéreg és a felső köpeny mentén mozgó felszíni hullámokat, amelyek többször is körbejárták a bolygót.”

A szakértők a jelenségeket tanulmányozva próbálják feltérképezni a Mars mélyebb részeit, illetve azonosítani akarják az üledékes kőzetek régióit és a kéreg belsejében lévő lehetséges vulkáni tevékenységet. Mindezeken túl még a szóban forgó legnagyobb rengéssel kapcsolatban is sok megválaszolatlan kérdés van, melyek módosíthatják az eddigi ismereteket.

Egyrészről semmilyen felszíni jellegzetesség eredményéhez nem lehetett hasonlítani a rengést, tehát a kéreg alatt okozhatta valami. Egyelőre a szakértők is kérdően állnak a kiváltó ok előtt. Továbbá azt is érdemes megjegyezni, hogy a marsi rengések általában magas vagy alacsony frekvenciájúak, tehát vagy gyors és rövid rengéseket észlelnek, vagy hosszabb és mélyebbeket.

A megfigyelt rengés mindkét frekvenciatartományt ötvözte. A tanulmányok eredményei után lehet, hogy minden eddig gyűjtött adatot újra kell vizsgálni biztosabb ismeretek megszerzéséért.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert