Egy napkitörésről készített illusztráció

Felénk tarthat egy erős napvihar — ezt érdemes tudni róla

A világ több űridőjárási ügynöksége jelentett erős napviharokat a következő időszakra. Ezek között lesznek gyengébb, illetve erősebb napszelek is, az viszont nem mindenki számára lehet egyértelmű, hogy mit jelent ez a földi életre nézve.


A szakértők napviharokra, illetve geomágneses viharokra hívták fel az emberek figyelmét, ugyanis a fő csillagunk egy aktív napfoltos régióból többször is erős, M-osztályú napkitöréseket bocsátott ki. Ez a Napnak egyébként a normális viselkedése, különösképp a 11 éves aktivitási ciklusának jelenlegi szakaszában.

Ezek a napkitörések a mindennapi életben sokak számára nem is észrevehetők, ugyanis nem okoznak közvetlen veszélyt. Az erősebb szelek néha problémákat idézhetnek elő az elektronikai eszközökben, viszont leginkább csak a magas szélességi körökön tapasztalható a hatásuk. A napkitörések okozzák ugyanis a sarki fény megjelenését, az ilyen erőteljes hatások következtében pedig biztosan látványos fényjátékra lehet számítani az elkövetkező napokban.

A Nap a ciklusa alatt az alacsony aktivitástól a magasabbig megy végig, végezetül pedig elölről kezdődik. Ezek a körforgások megfigyelhetők a napfoltok és a koronalyukak mennyiségében. A napfoltok száma a legkimagaslóbb időszakokban rendkívül sok, máskor pedig kevesebb. Ezek a jelenségek olyan átmeneti régiók a Napon, amelyek erősebb és összetettebb mágneses mezővel rendelkeznek, mint a körülöttük lévő területek.

Egy napkit\u00f6r\u00e9sr\u0151l k\u00e9sz\u00edtett illusztr\u00e1ci\u00f3

Fotó: Shutterstock

Hűvösebbek, sötétebbek és kevésbé sűrűek, mint a környező plazma — írja a ScienceAlert. A koronalyukakra mindez szintén igaz, de sokkal nagyobbak, mint a napfoltok, és ezek a nyitott mágneses mezők eredményei, amelyek lehetővé teszik a napszél könnyebb távozását az űrbe.

Jelenleg a csillagunkon mindkét típus működik. A mostani ciklus feltehetően 2025. júliusában éri el a csúcspontját. Ebben az évben szinte minden nap érkezett napszél a bolygónkra, azok többsége viszont gyenge volt. Az osztályozás a G1-es szinttől egészen a G5-ösig halad. Míg az enyhe viharok esetében az elektromos hálózat ingadozása fordulhat elő, addig az erőseknél már a műholdas és alacsony frekvenciájú rádiónavigáció is megszakadhat.

Nyitókép: Shutterstock