Anna királyi hercegnő és Károly walesi herceg

7 érdekes tény Anna hercegnőről, II. Erzsébet királynő​ egyetlen lányáról

Erzsébet királynő és Fülöp edinburgh-i herceg lányáról mostanában nagyon kevés szó esik, pedig kétségtelenül a királyi család egyik legérdekesebb alakja. Alábbi cikkünkben néhány érdekességet írtunk össze Anna brit királyi hercegnő nem mindennapi életéről és eredményeiről.


1. Anna hercegnő kiváló lovasként az olimpiára is kijutott

A királyi hercegnő már 11 éves korában elkezdett lovagolni, 21 évesen pedig aranyérmes lett az 1971. szeptemberében megrendezett díjlovagló Európa-bajnokságon. A későbbi években ő lett az első brit királyi családtag, akit beválasztottak az olimpiai csapatba. Először 1972-ben, majd 1976-ban.

2. Anna hercegnő és apja, Fülöp herceg különleges kapcsolata

Akik már látták A korona című sorozat évadjait, azok tudhatják, hogy az egykori edinburgh-i hercegnek nagyon különleges kapcsolata volt egyetlen lányával. Mondhatni ő volt a kedvenc gyermeke, míg II. Erzsébet királynő András herceghez állt legközelebb. Apja és lánya között sok hasonlóság felfedezhető, például mindketten szerették a lovakat és a természetet. Emellett stílusuk is több szempontból megegyezik.

Néhány nappal a herceg halála után Anna hercegnő így írt édesapjáról:

„Az apám volt a tanítóm, a támogatóm és a kritikusom, de a jól megélt élet és az ingyenesen nyújtott szolgálat példáját akartam leginkább követni. Az a képessége, hogy minden embert a saját képességeivel rendelkező egyéniségként kezeljen, az összes szervezeten keresztül, amelyben részt vett, átjött.”

3. Egy közemberhez ment feleségül

Anna nem a királyi körökben, hanem a lovaspályán találta meg a szerelmét. Mark Phillipshez ment feleségül, aki maga is kiváló sportember volt. 1972-ben ő is bekerült a brit olimpiai csapatba, és a mai napig részt vesz a lovaséletben. Mindemellett 20 éven át az amerikai olimpiai csapat elismert edzőjeként dolgozott.

Kapcsolatuk zűrös volt, és mindkettőjükről azt hitték, hogy viszonyokba bonyolódtak. 1985-ben kiderült, hogy a férfi egy Heather Tonkin nevű nőtől várt gyermeket. A hercegi páros 1989-ben különvált, majd végül 1992-ben végleg felbontották házasságukat. Gyermekeiket azóta is közösen támogatják.

4. 23 évesen megmenekült egy emberrablási kísérlet elől

1974. március 20-án egy emberrabló megtámadta a királyi hercegnőt, aki végül talpraesettségének köszönhetően szabadult meg. A támadóról a kocsiban utazó felügyelő azt hitte, hogy csak egy ideges sofőr, viszont az illető végül fegyvert rántott és lelőtte a kocsiban lévő utast. Annára rákiáltott, hogy szájon ki. Ezt követően a fiatal nő kilépett a kocsiból, majd — remélve, hogy a férfi követi őt — a másik oldalon visszaült, míg a fegyveres megkerülte a járművet.

Ezt követően a férfi megijedt az érkező felmentőseregtől. Ez alatt a hercegnő annyit kiabált neki, hogy menjen csak, mivel itt a lehetősége elmenekülni. Az emberrablót végül elfogták egy, a helyszíntől nem messze bérelt lakásában. A királyi személy saját bevallása szerint jó, hogy csak egy egyedül volt a támadó, mivel több ember esetén már nem biztos, hogy így megőrizte volna a hidegvérét.

5. Rajong a különleges, futurisztikus napszemüvegekért

Sokszor lehet elegáns ruhákban látni, ellenben a kiegészítők azok, melyekkel igazán ki tudja fejezni a stílusát. Az utóbbi évtizedekben a királyi hercegnő megkedvelte a sportos, futurisztikus napszemüvegeket, melyeket előszeretettel párosít a hagyományos ruhatárának darabjaival.

6. Gyermekei nem kaptak királyi címeket saját kérésre

Az ősi hagyományok szerint csupán az uralkodó férfi leszármazottjainak gyermekei kaphatnak rangokat, ellenben Erzsébet királynő szembe akart menni ezzel a szabállyal. Felajánlotta lányának, hogy gyermekei szintén részesüljenek a királyi címekben, ellenben Anna visszautasította a lehetőséget. Meglátása szerint gyermekei jobban jártak ettől a döntésétől.

7. 1974 óta tagja a brit fegyveres erőknek

A királyi hercegnő 1974 óta a Női Királyi Tengerészeti Szolgálat főparancsnoka, 2012-től pedig az admirális rangot is viseli. A Királyi Haditengerészet öt hajóját nevezték el idáig a királyi hercegnőről. Mindemellett számos kanadai ezred ezredese, valamint több más katonai rang büszke tulajdonosa is. Egyéb címeiről a Veranda cikkében lehet olvasni.