Egy szupernóváról készített illusztráció

Évezredenként egyszer megjelenő eseményt figyeltek meg az űrben

A gammakitörések az űr leghevesebb robbanásai. 2022-ben csillagászok egy olyan erőteljes esemény jeleire bukkantak, mely számos kérdést vetett fel. Mi miatt van ekkora utófénye és mi okozhatta? Az évezredben csak egyszer látható jelenséget ebben a hónapban még szemügyre lehet venni.


A GRB 221009A nevet viselő űrrobbanást először 2022. október 9-én észlelték. Kezdetben azt gondolták, hogy csupán egy közeli, alig felvillanó röntgensugárzást kibocsájtó jelenségről van szó. További felmérések során azonban kiderült, hogy az esemény nagyjából 2,4 milliárd fényév távolságra történt. Ez még mindig a legközelebbről észlelt gammakitörés, viszont egyáltalán nem olyan közel történt, mint ahogy azt feltételezték.

Ez azt jelenti, hogy a fényessége és az ereje is jelentősen nagyobb, mint gondolták. Nagyjából 73 napon keresztül a csillagászok folytatták a jelenség megfigyeléseit, azonban hirtelen abba kellett hagyniuk a munkálatokat. A gammakitörés fényességét kitakarják a Nap sugarai, így várni kell a további felmérésekhez.

Hogyan keletkeznek a gammakitörések?

A ScienceAlert cikkében leírtak alapján az elektromágneses sugárzás kitöréseit kataklizmikus események okozzák. Ilyen lehet például, ha olyan kettős rendszerek ütköznek egymással, melyekben legalább egy neutroncsillag van. Hasonló reakciót tudnak előidézni a szupernóva robbanások, melyek a csillagok életének utolsó időszakában jönnek létre.

A szóban forgó jelenséggel három különálló tanulmány is foglalkozik. Az egyiket Maia Williams vezeti, csillagászokból álló csapata pedig megerősítette, hogy a GRB 221009A röntgensugaras utófénye közvetlenül a kitörés után a legfényesebb volt, melyet a Swift Obszervatórium valaha észlelt. A felmérések után az is egyértelmű, hogy a kitörés alapvető tulajdonságai megegyeznek a Swift korábbi felfedezéseivel.

Azok azért tűntek halványabbnak, mivel sokkal távolabb történtek. Szakértők szerint egy nagyon ritka eseményt kaphattak lencsevégre.

„Becsléseink szerint, az olyan energikus és közeli GRB-k, mint a GRB 221009A, 1000 évenként ≲1 alkalommal fordulnak elő. Így ez egy igazán figyelemre méltó alkalom, amely valószínűleg nem ismétlődik meg a mi életünkben"

— olvashatjuk a tanulmányban.

Az utófény várhatóan még ebben a hónapban ismét látható lesz, amint kikerül a Nap takarásából. A teleszkópokkal így bizonyos hullámhosszokon további felméréseket lehet majd végezni. A szakértőknek még számos megválaszolatlan kérdésük van a gammakitöréssel kapcsolatban, melyekre a közeljövőben válaszokat találhatnak.

Nyitókép: Shutterstock