A #1 hiba, amit soha ne kövess el fizetéskor az étteremben
augusztus 02., 2025  ●  Világ  ●  in.hu

A #1 hiba, amit soha ne kövess el fizetéskor az étteremben

A szóban forgó szokás ugyan vendégként teljesen természetesnek tűnik, ám a pincérek számára mégis rendkívül bosszantó. Mutatjuk, mi az a dolog, amit lehetőleg soha ne tegyünk, ha étteremben járunk.

Sokan nem tudják, de a legtöbb pincér nem rajong azért, amikor egy társasággal a vacsora végén arra kérjük, hogy bontsa szét a számlát, akár tételesen. Bár számunkra teljesen logikusnak tűnik, hogy mindenki azt fizeti, amit elfogyasztott, ez a művelet a pincér számár csak plusz munkát jelent.

Ha feltétlenül fel akarjuk osztani a számlát, akkor tegyük egyszerűen és mindenki számára kényelmesen. Ne mondjuk azt, hogy »én salátát ettem és két falatot a közös előételből«. Szimplán osszuk szét fele-fele arányban, és távozzunk

– fejtette ki Lisa Mirza Grott, etikett szakértő. Ha pedig ehhez még ajándékkártyák, kuponok vagy ingyenes szolgáltatások is hozzáadódnak, a helyzet gyorsan tovább romlik.

Miért utálják a pincérek a jelenséget?

A szakértők szerint ha a pincér egyenlő arányban osztja fel a számlát a vendégek között, az számára ugyan kissé idegesítő, de megszokott, kezelhető és általában gyors. De ha tételenként kell kiszámolnia, és emlékeznie kell arra, hogy ki mit fogyasztott, az már gyakran bosszúságot okoz.

A számla felosztása lassíthatja az asztalok forgalmát, különösen csúcsidőben. Emellett hibákhoz is vezethet, például rossz végösszeget üt be a pincér, de nagyobb nyomás helyeződhet rá, hogy plusz munkát kell végeznie

– mondta Milos Eric az OysterLink nevű álláskereső weboldal társalapítója és ügyvezetője. Bár a számla felosztását gyakran a pincér feladatkörének tekintik, valójában a vendégeké, akiknek lehetőleg még az étkezés elején kellene jelezniük a fizetési szándékot.

A #1 hiba, amit soha ne kövess el fizetéskor az étteremben
Ezt a szokást utálják legjobban a pincérek.
Fotó: Vitaly Gariev/Unsplash
Minden helyzetre és étteremre igaz?

Nem minden számlaosztás egyforma. Ahogy Grotts elmagyarázza, mindez a helytől, a forgalomtól és a társaság méretétől függ. A kisebb (2-4 fős) csoportok valószínűleg nem okoznak gondot, de a nagyobb társaságok (5 fő felett) esetén a szeparált fizetés már komoly kellemetlenségbe torkollhat. De akkor mi a legjobb módszer a számla felosztására?

Egy személy kifizeti a teljes végösszeget, a többiek pedig megtérítik neki a saját részüket olyan formában, ahogy nekik kényelmes

– zárta le a témát Grotts.

(Reader's Digest

Nyitókép: Ezt a szokást utálják legjobban a pincérek./Negley Stockman/Unsplash