Mackenzie Beach, Ciprus

3 közkedvelt európai strand is összezsugorodik a klímaváltozás miatt

A ciprusi Mackenzie Beach partvonala várhatóan 660,9 méterrel fog csökkenni, és ezzel a veszteséggel nem csak nekik kell számolni.


A ciprusi a második olyan strand, amelyet a tengerek emelkedése érint, a nigériai Landmark Beach után, ahol a partvonal már most is csökken a megnövekedett áradások, a víz által terjesztett betegségek és a vízminőség romlása miatt.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja szerint az olaszországi San Tedora partvonala 514,2 méteres csökkenésével az olaszországi San Tedora a második olyan európai úti cél, amelyet a megemelkedett vízszint érint − írja a SchengenVisaInfo.com.

A dániai Blåvand strandja pedig a harmadik európai strand, ahol szintén jelentős partvonalcsökkenés várható, mivel a víz 2100-ra várhatóan 181,1 méterrel kerül a part közelébe.

Bl\u00e5vand strand, D\u00e1nia

Fotó: Shutterstock

A Visual Capitalist szerint az 1970-es évek óta a NASA kutatása szerint a világon évtizedenként átlagosan 0,15-0,20 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés tapasztalható. Ez a globális felmelegedés jelensége a sarki jégsapkák olvadását okozta, aminek következtében alig több mint két évtized alatt mintegy 28 billió tonna jég veszett el. A globális tengerszint a becslések szerint ugyanezen időszak alatt átlagosan 34,6 milliméterrel emelkedett.

A kihívással szemben olyan megoldásokat vizsgálnak, mint például a partok hátsó partja mentén dűnék létrehozása, a partvonal visszahúzódásának növelése és a víz alatti vízi növényzet telepítése az erózió csökkentése érdekében.

Ami más országok más strandjait illeti, ezek többsége az ázsiai kontinensen található, köztük a bangladesi Patuakhali és Chattogram strandok, amelyek esetében 361,2, illetve 245,8 méteres partvonalcsökkenés várható. Katarban szintén emelkedni fog a vízszint két strandon − Al Daayen és Al Khor−, ahogy Mianmarban is.

A szaúd-arábiai Yanbu Royal Commission Beach a nyolcadik olyan célpont, ahol a partvonal csökkenése tapasztalható − a partvonal 336,2 méterrel zsugorodik. Ezenkívül az izraeli Haifában található Dado Beach partvonala várhatóan 201,4 méterrel fog csökkenni. Afrikában a lekki Elegushi Beach szintén 338 méterrel fog csökkenni, míg a mozambiki Maputóban található Praia Da Costa Do Sol 351,7 méterrel fog kevesebb strandolási szakaszt nyújtani.

Nyitókép: Shutterstock