Macarelleta partja

A tíz legszebb európai tengerpart, melyet érdemes felírni a nyári célpontok közé

Bár még nem lábaltunk ki a téli hidegből, már most megéri valamilyen vízközeli nyaralást szervezni a melegebb hónapokra. Az alábbiakban tíz gyönyörű, európai vízpartot mutatunk, melyeket érdemes jól megjegyezni – addig pedig marad az ábrándozás.


Santa Giulia, Korzika, Franciaország

A fehér homokos partszakasszal rendelkező korzikai patkó nyaranta nagyon népszerű utazási célpont, így minden nap érdemes korán érkezni a vízhez, a legjobb hely megszerzésének érdekében. A meseszerűen áttetsző víz kiváló választás kisgyermekes családoknak, valamin kajakosok számára is.

Porto Katsiki, Lefkáda, Görögország

Csupán az 1990-es években jutott be a modern infrastruktúra a területre, azóta viszont Görögország egyik legszebb szigeteként várja a pihenni vágyó embereket. A fehér sziklákon fenyők tornyosulnak, ez az egzotikus táj pedig délig beárnyékolja az öblöt és a strandolókat. A délutáni órákban sokszínű napernyők állnak készenlétben, a víz pedig ideális a búvárkodásra és az egésznapos úszásra. A hajókat nem engedik be a környékre, így teljes kilátás nyílik a Jón-tengerre.

Kvalvika, Lofoten-szigetek, Norvégia

A meredek sziklákkal keresztezett strandhoz nyírfaerdőkön és vadvirágos réteken keresztül vezet az út, de a látvány és a víz megéri a gyaloglást. Sok érdeklődő megáll az út során és tábort vernek. Ők teszik a legjobban, hiszen a strand a legszebb képét éjszaka mutatja az éjféli holdfényben.

Spiaggia Grande, Positano, Olaszország

Van valami különleges Olaszország fő partszakaszában. A hegyoldalról pasztellszínű házak sorakoznak a víz felé, az öböl vonalát követve pedig csodaszép éttermeket és üzleteket lehet találni, mindezek mellett pedig az összes lehetőség adott egy csodálatos nyaraláshoz.

Aranyszarv, Brac, Horvátország

Ez a helyszín a horvátországi strandok példaképe. A szarv alakú félsziget az Adriai-tengerbe nyúlik, hegyét pedig az áramlatok és a széljárás változtatja. A magasból lehet legjobban élvezni a látványt, ezért legalább egyszer a nyaralás alatt érdemes a közeli Vidova gora hegyre zarándokolni. A szörfösök mellett a családosok is igazán jól érezhetik magukat a sekély vízben, a parton található fenyvesek pedig megfelelő védelmet nyújtanak a mindennapi forróság ellen.

Macarelleta, Menorca, Spanyolország

Ezt az öblöt a valaha látott legkékebb víz övezi, melyet a tehetősebbek jachtokon közelítenek meg. A fehérhomokos öböl igazi turista szenzáció, ezért ajánlatos nagyobb tömegre számítani, de nem szabad megfutamodni, mert egy varázslatos élményre lehet szert tenni.

Luskentyre, Harris-sziget, Nagy-Britannia

Ez az egyik utolsó hely a világon, ahol olyan éteri helyszínre számítanánk, ahol a krétafehér homok és a káprázatos, kék víz könnyen trópusinak tűnhet. Apály idején nyújtja a legszebb látványt, a táj pedig egyszerűen képeslapszerű.

Kleftiko, Milos, Görögország

A görögországi strandok talán a legváltozatosabbak szerte a világon. A tapasztalt látogatók már elkerülik a népszerű célpontokat, és olyan rejtett csodák felé veszik az irányt, mint például Kleftiko. Legtöbben hajóval közelítik meg, de a gyalogosoknak is egy igazi kalandtúra lehet. A célnál egy fantasztikus szakasz tárul az emberek elé, ahol ugyan nincsen part, de több lapos sziklára lehet letelepedni. Magasabb és kisebb részekről a vízbe ugrás egy életre szóló élményt nyújthat, és a tiszta víz kibírhatóvá teszi a perzselő napsütést.

Ses Illetes, Formentera, Spanyolország

Az üveges, kékeszöld tenger olyan tiszta, hogy a hajók gyakran lebegni látszanak a horizonton. Meglehetősen ritkán találják meg az emberek ezt a területet, így sok helyen tudnak elterülni az oda tévedt strandolók.

Seitan Limania, Kréta, Görögország

Az odavezető földutak és hajtűkanyarok leküzdéséhez acél idegekre van szükség, így nem csoda, hogy a bátor, kalandvágyó emberek egyik kedvenc célpontja ez a strand. Az útvonal végén egy jól elrejtett, aprócska, fehér kavicsokból és a szemkápráztatóan kék tengerből álló öbölbe lehet eljutni.


Nyitókép: Instagram/alfredoafonsophotography
Forrás:
CN Traveller