Air France Airbus A320-as repülőgép a levegőben

Egy európai légitársaság nem kínál többé ingyenes ételeket

Ez a légitársaság bizonyos járatokon már nem biztosít ingyenes étkezést.

Az ingyenes snackek lehetnek a légitársaságok költségcsökkentő intézkedéseinek következő áldozatai – több európai légitársaság is azt tervezi, hogy egy új kísérlet keretében eltörli őket.

Az Air France, az Air France-KLM csoport leányvállalata, 2025-től néhány rövid- és középtávú járatán új, a fedélzeten megvásárolható étel- és italfogyasztási rendszert fog tesztelni.

Jelenleg a légitársaság azzal kínál előnyt a Ryanairhez és az easyJethez hasonló fapados légitársaságokkal szemben, hogy a legtöbb turistaosztályú járatán – az időtartamtól függően – ingyenes italt és szendvicset, rágcsálnivalót vagy süteményt biztosít.

Az Air France utasai jelenleg a foglaláskor vagy az indulás előtt legfeljebb 24 órával a la carte étkezést vásárolhatnak, a jövőben pedig lehetőségük lesz arra, hogy a fedélzeten tegyék ezt.

Kezdetben az opcionális fizetős étkeztetési rendszert az Air France Párizs-Charles de Gaulle-ból Helsinkibe és Lisszabonba tartó útvonalain vezetik be. Azt még nem lehet tudni, hogy a költségmegtakarítás alacsonyabb jegyárakban fog-e megmutatkozni, vagy hogy más útvonalakra is kiterjesztik-e.

Az utasok vizet vagy forró italt továbbra is ingyen kapnak majd egy kis édes vagy sós rágcsálnivaló mellé.

A business class-on utazókat nem érinti a változás, és továbbra is kapnak egy ingyenes ételt, valamint hideg és meleg-és alkoholos italokat.

Az ingyenes étkezés fokozatosan megszűnt a legtöbb rövid- és középtávú járaton, mióta a Ryanairhez hasonló olcsó légitársaságok az 1990-es években úttörő szerepet játszottak a fizetős fedélzeti modell bevezetésében.

Az elmúlt években a teljes körű szolgáltatást nyújtó globális légitársaságok, mint a British Airways és a Lufthansa, átvették ezt a rendszert a rövidebb járatokon.

Nemrég derült ki, hogy a holland KLM légitársaság is fontolgatja a turistaosztályon utazók ingyenes étkeztetésének megszüntetését.

A díjfizetés lehetővé tenné a légitársaság számára, hogy bővítse a fedélzeti ételkínálatát – mondta egy szóvivő a Luchtvaartnieuws holland repülési magazinnak.

Az ingyenes fedélzeti étkeztetés megszüntetésének lehet egy jó oldala is, ez pedig az élelmiszer-pazarlás csökkentése. Az IATA szerint 2023-ban évente 1,14 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezett a fedélzeti étkeztetésből. Továbbá abban is segítene, hogy megszűnjön a kísértés azok számára, akik ki akarják próbálni a vitatott „raw-dogging” trendet, amelynek keretében az utasok lemondanak a szórakozásról, az ételekről és az italokról a „tudatosabb” repülési élmény érdekében.

(Euronews)

Nyitókép: Unsplash