Reptéren várakozó utasok bőröndökkel

Komoly változásokra lehet számítani egyes európai reptereken

Egyes európai reptereken új folyadék- és elektronikai szabályok lépnek életbe 2024-től.


2024-től egy új 3D-s röntgensugaras technológia bevezetésének köszönhetően egyes spanyol terminálokon megszűnnek a folyadékokra és az elektronikai eszközökre vonatkozó eddigi korlátozások – jelentette be az AENA repülőtér-üzemeltető.

Az utasok arra készülhetnek, hogy a spanyol reptereken hamarosan 100 ml-nél is több folyadékot vihetnek a kézipoggyászban.

Több mint egy évtized óta először nem kell majd a biztonsági ellenőrzésen a táskából kivett tárgyakkal bajlódni, vagy 100 ml-es üvegekbe töltögetni a piperéket. Az új szabályok azt is jelentik, hogy a kézipoggyászban olyan tárgyakat is be lehet majd vinni, mint a borosüvegek vagy az olívaolaj.

Mely reptereken szűnnek meg a szabályozások?

Az első két spanyolországi repülőtér, ahol a folyadékokra és az elektronikai cikkekre vonatkozó szabályok megszűnnek, az Madrid Barajas és Barcelona El-Prat. A tervek szerint 2024 végétől a Palma de Mallorca repülőterén is megszűnnek a korlátozások.

Ezután pedig 2025-ben Malaga Costa del Sol, majd 2026-tól Gran Canaria, Tenerife Sur, Fuerteventura, Cesar Manrique Lanzarote, Alicante-Elche Miguel Hernandez, Ibiza, Bilbao, Menorca és Valencia repülőterein helyezik üzembe az új 3D-s röntgensugaras szkennereket.

Miért változtatják meg ezeket a szabályozásokat?

2006-óta, mikor egy londoni járaton meghiúsult terrorista merényletet követtek el, a kézipoggyászban lévő folyadékok szállítása tilos. Az elektronikai eszközök pedig más tárgyakat is elrejthetnek, például robbanóanyagokat vagy fegyvereket.

Az új 3D szkennerek és a továbbfejlesztett röntgensugaras technológia azonban részletesebben is képes lesz látni, hogy mi van a táskákban. A robbanóanyagokat is azonosítani tudják anélkül, hogy a folyadékokat vagy az elektronikai eszközöket kivennénk a táskából.

Az új szabályoktól azt remélik, hogy felgyorsítják a növekvő sorokat és késéseket a biztonsági ellenőrzésnél, amelyek a tavaly nyári repülőtéri káosz egyik oka voltak.

Nyitókép: Shutterstock

(Euro News)