egy nő néz egy férfi árnyékára

4 ok, hogy miért érdemes megtanulnod tisztelni az exed

A február a szerelem hónapja, de mit tegyél, ha téged még mindig az exed emléke kísért? Sokakkal előfordul, hogy annyira belegabalyodnak a múltbeli drámáikba, hogy a szerelem eltűnni látszik az életükből.


Van egy megoldás, ami valószínűleg nem fog tetszeni elsőre: tanuld meg tisztelni az exed. Hogy meggyőzzünk, hoztunk négy erőt adó okot is, hogy miért tegyél így.

​1. Visszakapod a saját múltbeli döntéseid erejét

Ne válaszolj túl gyorsan. Inkább vegyél egy nagy levegőt és úgy válaszold meg ezt a kérdést: magadat vagy őket hibáztatod az elvesztett szerelmed hibáiért?

Ha a válaszod a másik, ne ess kétségbe: a boldogságunkért való felelősséget könnyű tévesen valaki más vállára helyezni. De visszakövetelheted a nagyszerűségedet, és remélhetőleg már tudod, hogy értékes vagy.

​2. Visszaszerezheted azt az energiát, amit arra fordítasz, hogy gyűlölöd az exedet

A tisztelet lehetővé teszi, hogy méltóságteljesen lépj tovább. De hogyan tisztelhetsz valakit, aki cserbenhagyott vagy összetörte a szívedet? Sokkal gyorsabban fogod tudni újraépíteni az önbecsülésedet, ha értékeled a jót és a rosszat, amit az exed hozott az életedbe. Igen, még a rosszat is.

Persze, fájt, amikor szakítottak veled, de valószínűleg csomó figyelmet elvontál a önmagadról. Itt az ideje, hogy ezt visszafordítsd!

​3. Azzal, ahogyan másokkal bánsz, megtanítod a világnak, hogyan kell veled bánni

egy n\u0151 n\u00e9zi a volt p\u00e1rj\u00e1val k\u00e9sz\u00fclt f\u00e9nyk\u00e9pet feh\u00e9r f\u00fcrd\u0151k\u00f6penyben \u00fclve

Fotó: Shutterstock

Tedd fel ezeket a kérdéseket magadnak, és nézd meg, hová vezetnek.

  1. Mikor gratuláltál utoljára magadnak egy fontos projekt befejezéséért?
  2. Észreveszed, amikor elfáradsz, és megállsz?
  3. Túlteljesítő vagy, aki állandóan hajtja magát, és soha nem érzi magát elég jónak?
  4. Összehasonlítod magad másokkal, és kevesebbnek látod magad, mint ők?
  5. Ragaszkodsz ahhoz, hogy másokat hibáztass az alacsony önbecsülésedért?

Ha nem bánsz jól magaddal, akkor senki más sem fog. Ha önmagadat tiszteled, megtanítasz másokat is arra, hogyan tiszteljenek téged.

​4. Újra befelé összpontosíthatod az energiádat

A gyermekkorodból hozhatsz rossz mintákat. Persze ebben még semmi újdonság nincs, de van itt más is. A tiszteletet abból tanulod meg, ahogyan a szüleid bánnak egymással. Ha az ítélkezés és a hibáztatás volt a norma, akkor jó eséllyel érzelmi és verbális bántalmazástól szenvedtél, de nem azért, mert a szüleid ártani akartak neked, hanem mert nem figyeltek arra, hogy a tetteik milyen hatással vannak rád.

Ha csak akkor kaptál pozitív figyelmet, ha elértél valamit, akkor biztos lehetsz benne, hogy összekeverted ezeket az elismeréseket a szeretettel. Még ha gyerekként nem is tudtad megkülönböztetni a tényeket a fikciótól, és elhittél mindent, ha egyszer megtalálod a saját igazságodat, akkor végre rájössz, hogy a hiedelmeiknek semmi közük hozzád.

Forrás: YourTango

Nyitókép: Shutterstock